Sommeren er på vej - tobiser og små gopler – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Alle nyheder > 2013 > 2013.04 > Sommeren er på vej

23. april 2013

Sommeren er på vej - tobiser og små gopler

Tobisen er vågnet op fra sin dvale under sandbunden

Under et skolebesøg torsdag den 19. april, hvor der skulle kigges på det kystnære dyreliv, blev der indfanges en masse tobis.

Tobisen er en typisk forårs-/sommerbebuder, da den ligger i dvale under den kolde vinter i bundlaget. Først når dagene begynder at blive lyse og havtemperaturen begynder at stige, vågner denne lille fine fisk op fra sin dvale for så at begynde at søge føde efter den lange ”søvn”.

Både medarbejderne og eleverne fra Sorø akademi (A-HOLDET) blev meget glade for at se det sprudlende liv, da den lange vinter har været hård mod livet i den lille bugt.

Ofte søger mange af de kystnære fisk ud på dybere vand om vinteren, hvor temperaturen er en smule højere end inde på det lave vand.

Så akvariet takker de effektive elever fra A-HOLDET som skaffede akvariet årets første tobiser.

Akvariet viser nyindfanget gopleart

Udover de fine tobis, blev der onsdag den 17. april ved indsejlingen til Helsingør Nordhavn spottet noget mærkværdigt, som bevægede sig i havoverfladen. Dyrepasserne fandt hurtigt ud af at der var tale om en enormt flot lille meduse (smågople) som akvariet kun har oplevet meget få gange de sidste mange år. Men denne gang var der enorme mængder, som akvariets medarbejdere hurtigt fik indsamlet, tilvænnet og til sidst har fået udstillet i akvariets runde gopleakvarier. Denne fine Sarsia tubulosa finder man normalt i den ydre Nordsø samt omkring Norges nordlige kyster.