Forskning på akvariets sepiablæksprutter – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Alle nyheder > 2014 > 2014.03 > Forskning på akvariets...

19. marts 2014

Forskning på akvariets sepiablæksprutter

I sidste uge havde Øresundsakvariet besøg af to forskere fra Aarhus universitet, som lavede en række forsøg med vores sepiablæksprutter.

Forsøget gik ud på at se, hvor hurtigt blæksprutterne reagerer på et forskrækkelses element. For at skræmme blæksprutterne blev der, ved hjælp af en rottefælde med et flag fæstnet til, konstrueret en forskrækkelsesmekanisme. Dette flag springer så op forbi ruden meget hurtigt, hvor ved det skræmmer blæksprutterne. Hele denne opstilling skal give forskerne en ide om, hvor lang tid der går fra forskrækkelsen til de reagerer. Alt dette udmyndiger sig i, hvor hurtigt deres syn får sendt besked til hjernen omkring en mulig trussel og dernæst videre til kroppen, som skal udføre en flugtrespons.

Resultaterne fra disse forsøg vil blive sidestillet med resultater fra andre arter af blæksprutter som de har undersøgt.

Det skal så give dem en ide om, de forskellige arters responstid/reaktionstid, hvis der opstår en trussel visuelt eller audielt.

Da disse forsøg kræver at der udføres mange flere af slagsen, har forskerne ytret ønske om at fortsætte arbejdet med vores sprutter, hvilket har givet os mulighed for at lave et storstilet opdræt af denne art af blæksprutter.