Kæmpeål fanget i Øresund – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Alle nyheder > 2014 > 2014.04 > Kæmpeål fanget i Øresund

08. april 2014

Kæmpeål fanget i Øresund

En fisker fra Vedbæk gjorde i går store øjne, da han røgtede sine garn nord for Saltholm i Øresund. I garnet sad nemlig en kæmpe havål Conger conger, på hele 23 kg og 165 cm lang. Sidst der blev fanget en havål i Øresund var i 80’erne. I øjeblikket svømmer havålen rundt i Øresundsakvariet i Helsingør og er blevet kærester med akvariets hanhavål.

Garnfisker i Øresund og fra Vedbæk Havn Max Christensen gjorde i går store øjne, da han og en kollega røgtede deres stenbidergarn nord for Saltholm. I nettet sad der nemlig en enorm fisk som Max aldrig før havde set i Øresund nemlig en kæmpe havål Conger conger. Med megen møje og besvær fik fiskerne den store fisk ombord og selvom den tilsyneladende havde siddet i garnet et stykke tid havde den til deres store skræk stadigvæk kræfter til at snappe ud efter hænder og fødder. Havål er kendt af fiskere for at være særdeles farlige ved landingen idet havålens tænder er spidse og skarpe og den bider og slår om sig og sætter bisserne i alt, hvad den kan nå.

Vel i land på Vedbæk Havn stod Øresundsakvariets og Zoologisk Museums havbiologer parat til at tage imod den store fisk til yderligere undersøgelser og snart blev det konstateret at den kæmpe fangst var intet mindre end en sensation idet havål meget sjældent fanges i de indre danske farvande. Havålen, som var en hun på gydevandring, blev målt på kajen til 165 cm og hele 23 kg blev straks kørt til Øresundsakvariet i Helsingør, hvor den foreløbig skal opholde sig sammen med akvariets flotte hanhavål.

Havålen ligne til forveksling den almindelig ål men kan kendes på at rygfinnen begynder helt fremme over brystfinnernes spidser. Hannerne bliver noget mindre end hunnerne, der være op til 3 m og veje omkring 100 kg.

I DK er den ikke ualmindelig i Skagerrak og nu og da fanges den da også længere inde i de indre danske farvande. Enkelte individer er taget i den vestlige Østersø. Havålen går aldrig ind i ferskvand. Dens naturlige levested er klippegrunde og stenrev fra tidevandszonen og ud til ca. 200 meters dybde. Det er en meget glubsk rovfisk, der foruden torsk, havkvabber og andre bundnære fisk æder alt hvad den kommer over af ottearmede blæksprutter, hummere, langustere og krabber.

Væksten er meget hurtig og en 1 kg vægtig havål kan tage 40 kg. på i løbet af små 5 år. Som hos den almindelige ål begynder da også hos havålen en forandring af legemsfunktionerne når kønsprodukterne begynder at modnes. Fiskene indstiller fødeoptagelsen, tænderne falder ud, deres skelet bliver skørt, og fordøjelseskanalen skrumper ind. Jo mere de normale kropsfunktioner trænges tilbage, desto kraftigere svulmer kønsprodukterne; kort før gydningen kan de udgøre en tredjedel af hele kropsvægten. Havålen forlader nu deres tilholdssted og vandrer til områder med meget dybt vand måske ned til 1000 meter el. mere. Aflægningen af æggene sker tilsyneladende frit i vandet men i hvilken dybde vides ikke. En hunfisk lægger ca. 8 mill. æg og ret hurtigt efter gydningen dør fiskene.

Den store havålhun fra Øresund er sandsynligvis kommet som gæst eller strejfer måske på jagt efter egnede gydeområder dvs. områder med dybt vand men er blevet fanget i de danske sydlige vandes lave dybder. Det er også sandsynligt at den er blevet ”skubbet” herind fra Skagerrak efter stormens Bodils hærgen i december.

Havålen har det efter omstændighederne godt og har fundet sig godt tilrette i Øresundsakvariets store panoramaakvarium hvor den vil svømme rundt indtil videre. Utroligt nok har akvariets enlige havålhan taget så godt imod den rogntunge havålhun at de tilsyneladende er blevet kærester, de kæler i hvert fald meget og hannen viger ikke fra hunnens side.

Havålen vil kunne ses i Øresundsakvariets udstilling indtil videre og forhåbentlig over påskeferien. Åbningstiderne i påskeferien er 10-17 alle dage.