Ny blæksprutte i flugtsikkert hjem – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Alle nyheder > 2014 > 2014.06 > Ny blæksprutte i flugt...

30. juni 2014

Ny blæksprutte i flugtsikkert hjem

Øresundsakvariet har fået en ny ung ottearmet blæksprutte

For en måned siden flygtede vores ottearmede blæksprutte fra sit akvarium. Ottearmede blæksprutter er kendt for deres evne til at flygte. Der skal kun et lille hul i barrikaden omkring akvariet, til at blæksprutten kan maser sin krop igennem. Og det var desværre det som skete på Øresundsakvariet for noget tid siden. Vores blæksprutte mente at den skulle på opdagelse en nat. Men da den ikke kunne finde ud af at komme tilbage i sit akvarium døde den desværre inden dyrepasserne kunne rede den næste dag.

”Vi var alle meget kede af det, da det var et flot eksemplar, som spiste fint hver dag til glæde for gæsterne og os”, udtaler Kristian Vedel, som er ledende dyrepasser. De fleste arter af ottearmede blæksprutter som man kan opleve i offentlige akvarier er fanget i naturen. Det vil sige, at de er indsamlet i havet og ikke opdrættet. Overalt i alle verdens akvarier arbejder man hårdt på at finde en metode, hvor det gør det muligt at opdrætte disse flotte og specielle havdyr, men mange faktorer gør det meget svært. Man kan for eksempel ikke have flere eksemplarer gående i det samme akvarie, da de vil angribe hinanden og kæmpe for deres plads i akvariet. De vil ende med at slå hinanden ihjel. Og da man heller ikke kan se ydre tegn på om det er en hun eller en han, gør det det endnu sværere at vide hvem og hvornår man skal sætte dem sammen.

”Efter blækspruttens uheldige død, gik vi straks i gang med at skaffe en ny, og efter lidt ventetid modtog vi i sidste uge et fint ungt eksemplar, som nu kan opleves i Øresundsakvariets blæksprutteakvarium”, fortæller Kristian Vedel.

Dyrepasserne har gjort ekstra meget for at blæksprutte-sikre akvariet, og der er nu sat specielle måtter op, som blækspruttens sugekopper ikke kan holde fast på. Så der sker forhåbentlig ikke flere flugtforsøg.

Nyklækkede sepiablæksprutter vil snart kunne opleves på Øresundsakvariet

Udover den ottearmede blæksprutte, vil akvariets gæster i løbet af sommeren også kunne opleve nyklækkede unger af arten sepia-blæksprutte. Disse blæksprutteunger har akvariets dyrepassere selv klækket og opfostret igennem de sidste to måneder. Når ungerne bliver store nok vil de blive flyttet ud i udstillingen. For tiden er de ikke større end 1½-4 cm. Men da blæksprutter har en hurtig vækst vil der ikke gå lang tid før de er store nok, til at blive vist frem til publikum.

Kontaktpersoner: Øresundsakvariet, Københavns Universitet, markedsføringsansvarlig / marinbiolog Tania Lundberg Lykkegaard tlf. 40 18 57 69 og e-mail: tll@bio.ku.dk