Grønlandshaj fanget i Kattegat – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Nyt fra akvariet > 2009 > Grønlandshaj fanget i ...

24. august 2009

Grønlandshaj fanget i Kattegat

Fiskeren Frank Christian Teodorsen, der er skipper på hummertrawleren Gi-Bri, gjorde forleden store øjne, da han halede sit trawl op fra 40 meters dybde, syd for Anholt. I trawlet lå der en stor haj. Fra Gilleleje blev Øresundsakvariet kontaktet af Frank og den store haj transporterede til Helsingør. Det viste sig at være en grønlandshaj (Somniosus microcephalus) også kaldet en Havkal. Den store haj var en ung, ikke kønsmoden han, 2,17 meter lang og med en vægt på næsten 100 kg.

Grønlandshajen lever normalt i det nordlige Atlanterhav, oppe omkring Grønland, på store dybder, helt ned til 2 kilometer. Den er altædende, men lever mest af fisk og sæler. Grønlandshajen kan blive op til 8 meter lang og væge over 1000 kg.
Hvad den unge grøndlandshaj lavede midt i Kattegat er udvist, men der er tidligere eksempler på grøndlandshajer fanget i danske farvande, fx ved Gilleleje og Kullen. Det er dog meget sjældent at den store haj gæster vore farvande.

Hajen vil indgå i forskellige forskningsprojekter på blandt andet Marinbiologisk Laboratorium, Københavns Universitet, i Helsingør.