Svend Blæk, den synske sprutte, på Øresundsakvariet – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Pressemeddelelser > Øvrige pressemeddelelser > 2010 > Svend Blæk, den synske...

28. december 2010

Svend Blæk, den synske sprutte, på Øresundsakvariet

Øresundsakvariet fik i oktober 2010 indleveret to ottearmede blæksprutter.
De blev fragtet hertil fra Portugal, så akvariet igen kunne vise disse spektakulære dyr for publikum. Dog var der en af dem, som allerede fra start viste en helt utrolig interesse, som akvariets personale udviklede ved en række aktiviteter, hvor blæksprutten udviste stor intelligens.

Blæksprutten blev hurtigt en stor attraktion for medarbejderne, og dens aktivitetsniveau steg. Den begyndte at bygge hule, deltog i den daglige oprydning af sit akvarium og søgte kontakt med dyrepasserne.

Oraklet på akvariet
Efter vores blæksprutte begyndte at udvise et imponerende aktivitetsniveau og var meget underholdende for gæsterne at kigge på, blev vi enige om at give den et navn. Normalt er det ikke noget, vi benytter i vores arbejde med fisk. Men vi stod med et helt specielt eksemplar af arten - og derfor blev den døbt Svend Blæk. Kort tid efter modtagelsen af dette fine eksemplar, kontaktede TV2 Øresundsakvariet i håb om, at vi havde en klog og aktiv blæksprutte de kunne bruge til nogle optagelser. Og her startede Svend Blæks karriere i TV.

Man kan opleve Svend Blæk og alle hans aktiviteter på TV2´s hjemmeside.
Øresundsakvariet har nemlig fået opsat et webcam så alle kan følge med i hans færden på akvariet.

Kendetegn:
Den ottearmede blæksprutte, Octopus vulgaris, er den mest almindelige art af bundlevende ottearmede blæksprutter i verden, og den lever fra 2 meter og helt ned til 200 meter under havets overflade. Det er den mest medgørlige art af blæksprutter, som kan holdes i fangenskab. Dens temperament er roligt samtidig med, at den er meget aktiv i dagtimerne.

Udbredelse:
Den ottearmede blæksprutte fanges meget sjældent i danske farvande, men det sker, at den bliver taget som bifangst i trawl og bundskrab. Den forekommer i næsten alle verdenshave, både i de tropiske, sub-tropiske og tempererede farvande. Danmark er dog den nordligste grænse for dens forekomst.

Biologi:
Den ottearmede blæksprutte tilhører Cephalopoda - ordenen, som består af over 800 forskellige arter, herunder den tiarmede, sepia og ottearmede blæksprutte.

Den ottearmede blæksprutte er kendt for sin imponerende camouflage. Den er i stand til både at skifte farve, og ændre sin overflade på huden, så den fuldstændigt ligner omgivelserne. Dette benytter den sig af, når den jager føde eller skal skjule sig for rovdyr.

Blækspruttens syn er også uovertruffent, og forskere mener, at de er i stand til at kende forskel på farver og former. Dette forbundet med en ekstra høj intelligens gør den til det mest intelligente bløddyr i verden.

Oplysninger om fisk generelt:
I forbindelse med Zoologisk Museums igangværende kortlægning af fiskearter i danske farvande 2009-2013, opfordres alle, der har fangstoplysninger om alle specielle fisk (ikke kun stavsild) fra salt- og brakvand, til at indrapportere til info@fiskeatlas.dk , eller blot ringe til atlas-telefonen på 35321124. Man kan se mere på www.fiskeatlas.dk

Kontaktpersoner: Øresundsakvariet, Marinbiologisk Laboratorium, Københavns Universitet, Naturvejleder/Ledende dyrepasser Kristian Vedel (tlf. 28 75 19 58 / 35 32 19 70).