Blæksprutter på Øresundsakvariet – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Pressemeddelelser > Øvrige pressemeddelelser > 2010 > Blæksprutter på Øresun...

11. november 2010

Blæksprutter på Øresundsakvariet

Så kom den endelig, den ottearmede blæksprutte, som Øresundsakvariet længe havde ventet på. Faktisk kom der ikke bare én, men hele to! Indtil videre er det dog kun den ene, man kan opleve i akvariets udstillinger.

Siden Øresundsakvariets gamle blæksprutte døde, har Akvariet forsøgt at skaffe en ny. Det har dog været en vanskeligere opgave, end først antaget. Selvom Øresundsakvariet lever af at formidle dyrene i Øresund, kunne man altså ikke bare tage ud og hente en ny blæksprutte. Der lever ganske vist flere forskellige blækspruttearter i danske farvande, men derfra og så til at fange en, er der lang vej. De er nemlig ikke særligt talrige.

I uge 40 lykkedes det så endelig. Via Fiskerimuseet i Esbjerg kom der to blæksprutter hele vejen fra Tyskland. "Det er altid nervepirrende, når man skal transportere dyr over lange afstande - kan de nu klare turen, eller stresser de for meget?" siger dyrepasser Andreas Kjær, som hentede blæksprutterne. "Det er især svært med blæksprutter. De bliver let forskrækkede og kan så finde på at sprøjte med blæk for at forsvare sig. I naturen virker det glimrende, men gør den det i sin lille transportkasse, har det fatale følger for dyret. De kan nemlig ikke selv tåle blækket og ender faktisk med at forgifte deres eget vand".

Efter at blæksprutterne var blevet vænnet til akvariets vand, blev den ene sluppet fri i sit nye hjem i udstillingen, som var blevet istandsat med nye klippedekorationer og masser af sprækker, den kunne gemme sig i. Den fandt dog hurtigt en yndlingsplet, hvor den nu holder til det meste af tiden. Allerede et kvarter efter indflytning bød dyrepasserne den på noget at spise, og inden for kort tid satte den 3 krabber til livs.

De nye blæksprutter har det latinske navn Octopus vulgaris. På almindeligt dansk betyder det noget så simpelt som Almindelig Ottefod. Arten regnes for at være meget intelligent og lærenem. Dyrepasserne er derfor allerede begyndt at udfordre den, når den skal fodres. I stedet for bare at smide krabberne ned til den, bliver de f.eks. serveret i plastbøtter med skruelåg, og så må blæksprutten selv finde ud af at få dem ud.

Blæksprutten er meget nysgerrig af natur og går gerne på opdagelse. Så er det lige meget, om det er i eller uden for dens eget akvarium. Efter dens første nat på akvariet skabte den en del røre, da dyrepasserne ikke kunne finde den næste morgen. Til trods for at alle forholdsregler var taget, så den alligevel ud til at have fundet et smuthul. Det viste sig dog efter et stykke tid, at den havde flyttet sig om natten og havde klemt sig ind under en sten for at skjule sig. Her sad den så og hyggede sig indtil en af dyrepasserne fik undersøgte akvariet mere grundigt. "De har en fantastisk evne til at kamuflere sig og kan skifte både farve og form, så de fuldstændigt ligner omgivelserne. Og det er lige meget om den gemmer sig mellem tang, sten eller muslinger, så kan den tilpasse sig" siger Andrea Kjær og slutter "det er nok ikke sidste gang, den har snydt os".

Du kan opleve blæksprutten og akvariets mange andre spændende dyr hver dag i Øresundsakvariets åbningstid.

Øresundsakvariet er beliggende ved Nordhavnen, Strandpromenaden 5, 3000 Helsingør (tæt på Kronborg Slot) Tlf. 35 32 19 70. Åbningstider: Hverdage 10.00 -16.00 og weekender 10-17.

Kontaktperson: Øresundsakvariet, Københavns Universitet, Naturvejleder/Marinbiolog Michael Hansen (tlf. 28 75 19 57).