Oplev Danmarks mindste hval – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Pressemeddelelser > Øvrige pressemeddelelser > 2010 > Oplev Danmarks mindste...

20. juli 2010

Oplev Danmarks mindste hval

Tag med Øresundsakvariet i Helsingør ud i gummibåd og oplev Øresunds marsvin.

De danske farvande er fyldt med hvaler. Den mindste af dem er marsvinet, den bliver knap to meter lang og vejer typisk 60-75 kg som voksen. Til trods for dens beskedne størrelse er den ikke mindre spændende end de noget større hvaler, der af og til besøger os.

Der lever omkring 37.000 marsvin i de indre danske farvande. Hvis vi tager Nordsøen og tilstødende farvande med er vi sandsynligvis over 300.000. Alligevel er der mange, der aldrig har set den lille danske hval. Hvert år dør omkring 5000 af dem, fordi de ryger i fiskernes garn. Da det ikke er tilladt at bruge marsvinene, bliver de typisk smidt tilbage i havet, hvorfra mange bliver skyllet op på strandene.

Øresundsakvariet, der hører under Københavns Universitet, tilbyder i august måned tre ture, hvor interesserede kan komme med ud og kigge efter marsvin i Øresund. Den 11., 18. og 25. august. Turene begynder klokken 18 og varer cirka to timer.

Det koster 170 kroner at deltage uanset alder. Tilmelding skal ske til Øresundsakvariet på 35 32 19 70 i åbningstiden mellem klokken 10 og 17.

Efter den store interesse for den strandede finhval i Vejle Fjord mente Øresundsakvariet der måske også ville være en interesse for at vide mere om marsvinene.

"Vi vil gerne bidrage til at øge opmærksomheden omkring vores egen hjemlige hval. Derfor lagde vi lidt forsigtigt ud med tre ture i juli, da vi ikke vidste, om der ville være nogen interesse for den slags. Men folk vil åbenbart gerne lære mere om vores hjemlige hval, for blot 1½ time efter, vi åbnede for tilmeldingen, var alt udsolgt," fortæller naturvejleder og biolog ved Øresundsakvariet, Michael Hansen.

Turene foregår i akvariets store gummibåd, som har plads til 12 passagerer, men for ikke at sidde for klemt, er der kun ti gæster med på hver tur.

"Da det er naturen, vi har med at gøre, kan vi naturligvis ikke garantere, at vi ser marsvin, men chancerne er rigtig gode, og hidtil har vi set dem på alle turene," siger Michael Hansen og tilføjer: "Vi kan derimod garantere, at man får en lærerig tur og går klogere herfra."

Kontaktpersoner: Øresundsakvariet, Københavns Universitet, biolog/naturvejleder Michael Hansen, tlf. 35 32 19 70 el. 28 75 19 57, mail: michansen@bio.ku.dk.