Kristi himmelfartsferien – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Pressemeddelelser > Øvrige pressemeddelelser > 2011 > Kristi himmelfartsferien

31. maj 2011

Spændende marine aktiviteter på Øresundsakvariet i Kristi himmelfartsferien

I Kristi himmelfartsferien i år arrangerer Øresundsakvariet den spændende seance "Havdyrene i Øresund - lær og rør" og der er ekstra fodringer af fiskene på alle dage. Kom også og se den smukke berggylt som i denne tid aflægger sine æg på sten og planter i stenrevsakvariet.

En spændende aktivitet, som man kan opleve i Kr. Himmelfartsferien, er "Havdyrene i Øresund - lær og rør" som foregår den 2.-3. juni kl. 11.25-12.00 samt kl. 13.25-14.00. Her kan ca. 25 personer pr. gang komme med ind i laboratoriets forundrings- og vådrum, hvor dyrepassere, naturvejledere og havbiologer fortæller om dyrene i Øresund. Under vejledning kan du bl.a. røre ved f.eks. en hummer, taskekrabber, fladfisk osv. som du normalt ikke kan røre ved. Skriv dig på listen ved siden af billetsalget og mød op ved plakaten: "Havdyrene i Øresund - lær og rør"!

De populære fiske- og dyrefodringer bliver udvidet så man fra d. 2. juni-5. juni kan opleve disse kl. 11.00, kl. 12.00, kl.13.00, kl. 14.00, kl. 15.00 og kl. 16.00! Her kan du også få svar på dine spørgsmål vedr. dyrene i akvariet ved at spørge det venlige personale.

På Øresundsakvariet er der i øjeblikket fuld gang i fiskenes og de andre havdyrs parringsritualer og man kan være heldig at opleve parringsadfærd både hos berggylten (se billedet), snippen (en slags nålefisk, se billedet), pighvarren, slethvarren, hårhvarren bare for at tage nogle eksempler. Berggyltens parringsleg og reproduktion er specielt spændende. Hannen starter med at udlægge sig et revir hvor han skræmmer alt og alle væk. Derefter kan det ske at han "bygger" en lille hule af algestumper som væves sammen af udsondret slim. Det kan også bare være at han lader være alt efter hans temperament !! Dernæst lokkes hunnen til fadet hvor de sammen gyder æg og sæd og udvikler op til 1300 klæbende æg og som klækker ca. 8-13 dage afhængig af temperaturen. I lighed med f.eks. blåstakken er også berggylten hermafrodit. Alle larver udvikler sig først til hunner. Ved 5-6 års alderen bliver de fleste kønsmodne hunner. Nogen få bliver da til hanner. Når de kønsmodne hunner er blevet 10-14 år gamle skifter de køn og bliver hanner. Så godt som alle berggylter over 40 cm er hanner.

Åbningstider i Kristi himmelfartsferien fra den 2. maj - 5. juni er 10-17 alle dage.
Øresundsakvariet er beliggende ved Nordhavnen, Strandpromenaden 5, 3000 Helsingør (tæt på Kronborg Slot) Tlf. 35 32 19 70.