Rekordhummer til Øresundsakvariet – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Pressemeddelelser > Øvrige pressemeddelelser > 2011 > Rekordhummer til Øresu...

Den 17. november 2011

Rekordhummer til Øresundsakvariet

Øresundsakvariet har fået indleveret en levende og rekordstor europæisk hummer på 4,6 kg. og med en klosaks på intet mindre end 30 cm. Det er den største hummer, Øresundsakvariet nogensinde har fået indleveret i de 38 år, akvariet har eksisteret, og en af de største hummere fanget i dansk farvand i nyere tid.

Øresundsakvariets havbiologer troede ikke deres egne ører, da de i weekenden fik nys om, at Adamsens Fisk i Gilleleje havde en levende hummer, Homarus gammarus, på intet mindre end 4,6 kg og med en klosaks på 30 cm gående i deres udstillingsakvarium i butikken. Hummeren kom fra Gilleleje Fiskeauktion, og den var fanget i Kattegat omkring Hesselø.
"Vi valgte straks at tage kontakt til ejeren af Adamsens Fisk, Dan Adamsen, for at høre, om han ikke havde lyst til at donere den store hummer til Øresundsakvariet. Og heldigvis for os syntes han, at det var alle tiders ide," udtaler marinbiolog Jens P. Jeppesen fra Øresundsakvariet. Billedet ovenfor viser Dan Adamsen med hummeren.

Hummeren blev hentet til Øresundsakvariet i en stor transportkasse med masser af friskt saltvand, og publikum kan nu beundre den store skabning i akvariets store Kattegatakvarium, hvor dyrepasserne har konstrueret en hule til den store, gamle hummer.

Største hummer i 38 år
Denne hummer er den største, man har haft i løbet af de 38 år, Øresundsakvariet har eksisteret. Hummeren måler ca. 50 cm fra pandetorn til halespids, og alene den største af kløerne er 30 cm lang. Den hidtil største hummer, man har haft i Øresundsakvariet og som også var fanget i Kattegat i 2009, var på 3,2 kg, og den havde en klosaks på 25 cm. Andre akvarier i Danmark har eller har også haft store hummere. F.eks. fik Nordsømuseet i Hirtshals deres største hummer til dato indleveret sidste år, og den var på 5,2 kg. og havde en klosaks på 29 cm.

Det hører i høj grad til sjældenhederne, at der bliver fanget så store hummere, og man ved ikke præcist, hvor store de kan blive. I 1974 fik en fisker fra Gilleleje en hummerklo i nettet. Kloen var 65 cm lang, og ud fra kloens længde har man beregnet, at den må have vejet ca. 9 kg.

Den største europæiske hummer, som nogensinde er registrere, blev fanget i 1931 i England og vejede 9,3 kg, altså er både Øresundsakvariets og Nordsømuseets nuværende levende kæmpehummere sande babyer i forhold til den engelske rekord.
Man kan ikke umiddelbart bestemme alderen på krebsdyr som hummere og krabber, men sandsynligvis er hummeren, der nu befinder sig i Øresundsakvariets Kattegatakvarium, mellem 15-40 år gammel.

Kontaktpersoner:
Øresundsakvariet, Københavns Universitet, akvariechef / marinbiolog Jens P. Jeppesen tlf. 28 75 19 70 og e-mail: jpjeppesen@bio.ku.dk