Bededagsaktiviteter på Øresundsakvariet – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Pressemeddelelser > Øvrige pressemeddelelser > 2011 > Bededagsaktiviteter på...

18. maj 2011

Bededagsaktiviteter på Øresundsakvariet

I Bededagsferien kan du opleve de altid populære seancer "Havdyrene i Øresund - lær og rør". Desuden er der ekstra fodringer af fiskene på alle dage. Oplev også at akvariets hårhvarrer gyder i Kullenakvariet.

En spændende begivenhed, som man kan opleve i Bededagene, er "Havdyrene i Øresund - lær og rør" som foregår den 20. og 22. maj begge dage i tidsrummet kl. 11.25-12.00 og 13.25-14.00. Her kan ca. 25 personer pr. gang komme med ind i laboratoriets forundrings- og vådrum, hvor dyrepassere og havbiologer fortæller om dyrene i Øresund. Under vejledning kan du bl.a. røre ved f.eks. taskekrabber, "pighuder", fladfisk osv. som du normalt ikke kan røre ved. Skriv dig på listen ved siden af billetsalget og mød op ved plakaten: "Havdyrene i Øresund - lær og rør"!

De populære fiske- og dyrefodringer bliver udvidet, så de alle dage kan opleves kl. 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 og 16.00! Her kan du også få svar på dine spørgsmål vedr. dyrene i akvariet ved at spørge de dygtige dyrepassere.

Hvis du er rigtig heldig kan du også i denne tid opleve akvariets bestand af hårhvarrer gyde i akvarierne. Hårhvarren Zeugopterus punctatus er en af Sundets og vore farvandes mindste hvarrefisk i familie med velkendte og større arter som pighvarre og slethvarre. Når gydetiden nærmer sig begynder hannen at kurtisere hunnen ved f.eks. at spile finnerne ud og svømme tæt sammen og når tiden er inde svømmer de sammen og tæt sammenslyngne ud i det fri vand hvor de frigiver deres kønsvæsker og der sker en ydre befrugtning. Hvor utroligt det end lyder så er denne afgivelse af kønsvæsker i det frie vand uhyre effektiv, ja, helt op til 99 % af hunnens æg bliver faktisk befrugtet. Efter æggene er befrugtede driver de passivt rundt i det frie vand under havoverfladen og efter ca. 12 dage klækker de og en lille larve svømmer ud og lever endnu ca. 20 dage i det frie farlige hav indtil de en dag forvandler sig til ung hårhvarre som er klar til et liv på den hårde havbund.

Åbningstider i Bededagene er d. 20. maj - 22. maj er 10-17 alle dage.
Øresundsakvariet er beliggende ved Nordhavnen, Strandpromenaden 5, 3000 Helsingør (tæt på Kronborg Slot) Tlf. 35 32 19 70.