De nye blæksprutter på Øresundsakvariet har det godt – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Pressemeddelelser > Øvrige pressemeddelelser > 2012 > De nye blæksprutter på...

25.oktober 2012

De nye blæksprutter på Øresundsakvariet har det godt

Så har Øresundsakvariet langt om længe fået de eftertragtede sepiablæksprutter.

Onsdag den 17. oktober kom de med fly fra Lissabon i Portugal, hvor akvariet med succes har opdrættet disse blæksprutter.

På Øresundsakvariet fortælles om det spændende dyreliv, der er i de danske farvande – og naturligvis med fokus på Øresund. Alle de dyr, gæsterne kan opleve i akvarierne, er fanget i Øresund af akvariets medarbejdere. Andre dyr kommer ind fra de lokale fiskere. Så alt, der vises på Øresundsakvariet, er indfanget i Øresund. Men ikke alle dyr er lige lette at fange. Og når det kommer til de meget skrøbelige blæksprutter, er det nødvendigt at få fat i dem på anden vis. De overlever nemlig sjældent en tur i nettet. Øresundsakvariet fik kontakt med akvariet i Lissabon, som med succes har opdrættet disse blæksprutter, og efter en kort korrespondance sendte de 5 fine eksemplarer af deres sepiablæksprutte.

Akvariets medarbejdere hastede til Helsingør med de nye ’beboere’, så de hurtigt kunne få dem vænnet til akvariets eget vand. Det kan tage lang tid, da for hurtige temperaturskift kan være den visse død for de meget følsomme dyr.

Lidt information om Sepiablæksprutten:
Sepiablæksprutten, Sepia officinalis, tilhører gruppen af bløddyr og er i familie med muslinger og snegle. Alligevel er sepiablæksprutten meget anderledes end resten af de bløddyr, man finder. Den er nemlig en af de mest intelligente arter af bløddyr i verden.

Udbredelse og biologi:
Sepiablæksprutten, som Øresundsakvariet viser frem, er meget udbredt på den nordlige halvkugle og bliver ofte set på lavt vand omkring middelhavskysterne.

Men man kan finde dem i alle tempererede og subtropiske farvande i Europa. Langs den danske vestkyst kan man ofte finde nogle fine hvide aflange kalkskaller på stranden. De kommer fra sepiablæksprutten, der bruger dem som balanceorgan, når den bevæger sig rundt i vandmasserne i sin søgen efter føde. Normalt ligger disse blæksprutter nedgravet i sandet og er derfor enormt svære at se for evt. byttedyr. Og når byttedyret nærmer sig den skjulte sepia, springer den frem fra sandet og skyder to lange fangearme frem og fanger sit bytte.

Deres levetid er meget kort. Ligesom de fleste andre blæksprutter lever de ikke meget mere end 1½-2 år.

Blæksprutterne er nu kommet ud i udstillingen og kan opleves til en speciel fodring kl. 12:00 alle dage, hvor akvariets dyrepassere fortæller gæsterne om disse helt specielle dyr.

Kontaktpersoner: Øresundsakvariet, Marinbiologisk Laboratorium, Københavns Universitet, Led.dyrepasser/Naturvejleder Kristian Vedel (tlf. 28 75 19 58 / 35 32 19 70).