Stor gråsæl på besøg i Jægerspris – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Pressemeddelelser > Øvrige pressemeddelelser > 2012 > Stor gråsæl på besøg i...

17. maj 2012

Stor gråsæl på besøg i Jægerspris

Øresundsakvariets medarbejdere fik sent torsdag aften en opringning fra Nordsjællands politi: En kæmpe sæl lå på havnen i Jægerspris ud til Roskilde fjord. De omkringboende mente, at sælen var syg.

I løbet af de sidste par måneder har Nordsjælland oplevet en usædvanlig stigning i antallet af gråsæl-observationer. De to sidste observationer var fra Øresund, hvor en stor gråsæl svømmede ved en lystfiskekutter, og den anden var en lille gråsæl-unge, der blev spottet på stranden ud for Hellebæk i januar.

Det er over 80 år siden, man har oplevet gråsæler så langt inde i de danske farvande, og derfor er disse observationer helt usædvanlige.

Fredag morgen hastede Øresundsakvariets medarbejdere til Jægerspris, men  sælen var igen stukket til søs. Dog ikke længere tid, end at den lørdag aften lå og solede sig på en lille bådplads ved siden af Kignæs Havn. Denne gang lykkedes det akvariets medarbejdere at få syn for sagen – en flot stor hangråsæl.

Mange troede, at den var syg, men den var i gang med at skifte til sommerpels og havde derfor en masse plamager over hele kroppen, hvilket altså er helt normalt på denne årstid. Og ofte søger de på land for at gøre det lettere at smide pelsen.

Kendetegn:
Gråsælen (Halichoerus grypus) er Danmarks største rovdyr. I sjældne tilfælde kan de veje op til 300 kg. Karakteristisk for gråsælen er dens meget store hovede, som adskiller den fra den mere almindelige spættede sæl.

Udbredelse:
Normalt finder man gråsælen omkring Anholt og Vadehavet. Men dens mere almindelige udbredelsesområde strækker sig over hele Nordatlanten. Så det er altså meget sjældent at finde den så langt nede i de indre danske farvande og fjorde.

Hvad gør man, hvis man finder en sæl på stranden:
Hvis man finder en sæl på stranden, skal man holde god afstand. Lad være med at komme for tæt på den, og rør den ikke. Da folk oftest har svært ved at vurdere, hvilken tilstand sælen er i, skal man ringe enten til den nærmeste vildtkonsulent eller kontakte hvaler.dk.

Øresundsakvariets medarbejdere kan også kontaktes, og de sender så en medarbejder ud for at tilse dyret og vurdere, hvad der skal gøres.

Oplysninger om havpattedyr generelt:
Vil man vide mere om, hvor og hvilke havpattedyr der bliver set eller lever i de danske farvande, kan man gå ind på www.hvaler.dk. Her kan man finde alle de nyeste observationer fra hele landet.

Kontaktpersoner: Øresundsakvariet, Marinbiologisk Laboratorium, Københavns Universitet, Fiskeriassistent og naturvejleder Kristian Vedel (tlf. 28 75 19 58 / 35 32 19 70).