Marsvinesafari – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Pressemeddelelser > Øvrige pressemeddelelser > 2012 > Marsvinesafari

18. juni 2012

Marsvinesafari på Øresund

Øresundsakvariet i Helsingør afholder igen i år marsvinesafari på Øresund. I akvariets store nye gummibåd kan du det meste af sommeren komme ud og opleve Danmarks mindste hval på tæt hold.

De danske farvande vrimler med hvaler, det er bare ikke så ofte man ser dem, men nu har du mulighed for at komme tættere på nogle af dem. Sommeren igennem afholder Øresundsakvariet nemlig marsvinesafari på Øresund, hvor du sammen med akvariets formidlere kan sejle ud på sundet for at spotte den lille hval. Akvariet har netop taget en ny og større gummibåd brug, så der nu er meget bedre plads til gæsterne. Undervejs på turene vil formidlerne fortælle om marsvinets spændende levevis og hvad du skal holde øje med for at se dyrene.

Marsvinet er den eneste hval der yngler i danske farvande. Der findes omkring 37.000 i de indre danske farvande og op mod 300.000 hvis vi regner Nordsøen og tilstødende farvande med Til trods for at den er ganske talrig er der mange der aldrig har oplevet dem i naturen. Det hænger måske sammen med at den, med en længde på under to meter, også hører til blandt de mindste hvaler i verden. Da den samtidig tilbringer det meste af sit liv neddykket og kun kommer op til overfladen for at trække vejret, er den da heller ikke nem at få øje på for det utrænede øje.

Øresundsakvariet afholdt første gang marsvinesafari i sommeren 2010 og det kom i den grad bag på Øresundsakvariet, hvor stor interessen var for at opleve vores hjemlige hval. ”Turene det første år var en kæmpe succes og da sæsonen sluttede havde vi næsten 200 på venteliste. Derfor planlagde vi i 2011 dobbelt så mange ture, men det var stadig ikke nok til at imødekomme efterspørgslen. Derfor vi igen fordoblet antallet af ture idet vi i år også vil forsøge os med tidlige morgenture” fortæller naturvejleder og havbiolog Michael Hansen og fortsætter ”vi håber der er rigtig mange der har lyst til at starte dagen med en hyggelig tur på sundet sammen med marsvinene”.

Selvom marsvinet generelt er i tilbagegang er der noget tyder på at marsvinene er tilfredse med forholdene i den nordlige del af Øresund, hvor turene afholdes. De lokale fiskere akvariet har talt med fortæller alle samstemmende at de gennem de senere år har set flere og flere marsvin når de fisker. Det samme oplever akvariets medarbejdere når de sejler ud.”Det er naturligvis med til at gøre chancerne for at se marsvin på turene større” siger Michael Hansen, men tilføjer ”Da det er naturen vi har med at gøre kan vi naturligvis ikke garantere at vi ser marsvin på alle turene, men vi kan garantere en hyggelig og lærerig tur”.

Turene finder sted hver tirsdag og torsdag kl. 6-8 på morgenturene og kl. 19-21 på aftenturene, i ugerne 26-32. De koster kr. 230 per person. Man skal minimum være 6 år for at deltage og børn under 10 år skal være ifølge en voksen. Der er plads til 12 personer. Tilmeldingen starter mandag d.18 juni kl.10 for personlig henvendelse i billetsalget og fra kl. 12 kan du også tilmelde dig telefonisk 35321970 Der tages forbehold for at vi kan blive nødt til at aflyse pga. vejret.

Øresundsakvariet er beliggende ved Nordhavnen, Strandpromenaden 5, 3000 Helsingør (tæt på Kronborg Slot) Tlf. 35 32 19 70. Åbningstider: Hverdage 10.00 -16.00 og weekender 10-17.

Kontaktperson: Øresundsakvariet, Københavns Universitet, naturvejleder/marinbiolog Michael Hansen (tlf. 28 75 19 57).