Øresundsakvariet inviterer til 40 års fødselsdag – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Pressemeddelelser > Øvrige pressemeddelelser > 2013 > Øresundsakvariet invit...

31. maj 2013

Øresundsakvariet inviterer til 40 års fødselsdag

På lørdag d. 1. juni er det 40 år siden at Øresundsakvariet i Helsingør for første gang åbnede for publikum. Dette fejrer akvariet med 40 % rabat på entré og souvenirs, gratis kaffe og kage til publikum samt ekstra marine aktiviteter hele dagen.

På lørdag d. 1.juni er det 40 år siden at et akvarium på Nordhavnen i Helsingør for første gang åbnede døren til publikum. Populært blev dette nye akvarium kaldt Øresundsakvariet, og af den enkle grund, at det udelukkende viste dyrelivet i Øresund i naturlige omgivelser.

Øresundsakvariet blev bygget op med bistand fra Danmarks Akvarium i Charlottenlund og ved indvielsen d. 1. juni 1973 gik en 5 år gammel drøm i opfyldelse. Øresundsakvariet var nemlig allerede en idé født af den daværende leder og verdensberømte marinbiolog Gunnar Thorson (til højre på billedet), da Marinbiologisk Laboratorium blev udbygget i 1968. Desværre nåede Gunnar Thorson aldrig at opleve Øresundsakvariets åbning idet han alt for tidligt døde i 1971.

Fra starten var det usikkert om akvariet overhovedet havde råd til at eksistere idet Københavns Universitet, som altid har ejet akvariet, faktisk på daværende tidspunkt ikke havde råd til at drive det men det spørgsmål blev løst ved at Helsingør Kommune trådte ind som økonomisk garant i form af en ”Forpagtningsaftale”. Forpagtningsaftalen kørte helt frem til 1998 hvor universitetet selv overtog driftsforpligtigelserne.

Fra 1998 tog tingene fart og ledelsen på akvariet fik over nogle år godt styr på mange års nedslidning og nye initiativer så hurtigt dagens lys. Faktisk er det gået så godt at
besøgstallet på akvariet voksede fra ca. 10.000 i 1996 til over 50.000 besøgende i 2012.

Og hvis man spørger akvariechefen Jens P. Jeppesen om fremtiden siger han - ”Vores største problem lige for øjeblikket er at vi især i sommermånederne ikke har plads nok til alle vores gæster og vi har meget begrænsede muligheder for at udvide på den nuværende plads og grund. Vi vil derfor rigtigt gerne udvide Øresundsakvariet på den grund som Helsingør Kommune har sat til side til en større akvarieudvidelse og de næste par år vil klargøre om projektet er realistisk og rentabelt” – udtaler Jens P. Jeppesen (visionen ses til højre).

I anledning af den 40 års fødselsdag på lørdag d. 1. juni tilbyder Øresundsakvariet 40 % rabat på entré og souvenirskøb samt vil der hele dagen være gratis kaffe, kakao og kage til alle gæster der måtte komme forbi akvariet på Nordhavnen i Helsingør.

En anden spændende begivenhed, som man kan opleve på lørdag er ”Havdyrene i Øresund – lær og rør” som foregår kl. 11.25 - 12.00 og 12.25 - 13.00. Her kan ca. 25-30 personer pr. gang komme med ind i laboratoriets forundrings- og vådrum, hvor dyrepassere og havbiologer fortæller om dyrene i Øresund og danske farvande generelt. Dyr som taskekrabber, sandkrabber, fladfisk, søsole og meget andet vil blive vist frem, og for dem der tør vil der bliver mulighed for at røre ved de forskellige dyr.

De populære fiske- og dyrefodringer bliver udvidet og antallet hele lørdagen fordoblet så de hele dagen kan opleves hver halve time i udvalgte akvarier! Oplev bl.a. havålen og havtasken el. de hurtige havbars få serveret deres yndlingsføde bl.a. levende småsej.

Her kan du også få svar på dine spørgsmål ved at spørge dyrepasserne om dyrene i akvariet.

Åbningstiden på lørdag (samt weekends generelt) er kl. 10.00 -17.00.

Øresundsakvariet er beliggende ved Nordhavnen, Strandpromenaden 5, 3000 Helsingør (tæt på Kronborg Slot) Tlf. 35 32 19 70.