Blæksprutterne har lagt "påskeæg" – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Pressemeddelelser > Øvrige pressemeddelelser > 2013 > Blæksprutterne har lag...

23. marts 2013

Blæksprutterne har lagt ”påskeæg”

I påskeferien i år kan du opleve noget nær en sensation på Øresundsakvariet. Aldrig før i akvariets historie er det lykkedes at få Sepiablæksprutter til at lægge æg og samtidig få æggene klækket til levedygtige små blæksprutter. Udover at du kan opleve de små nye ”sprutter” arrangerer dyrepasserne og havbiologerne også spændende havdyrsdissektioner (opskæring og undersøgelser) samt den altid populære seance ”Havdyrene i Øresund – lær og rør”. Desuden er der ekstra fodringer hver halve time af fiskene på alle dage.

Sepiablæksprutter er til tider i store mængder i danske farvande, men er meget sjældne at få indhalet i live grundet deres skrøbelighed overfor fangstredskaber. I oktober 2012 fik Øresundsakvariets dyrepassere derfor et hold sunde Sepiablæksprutter fra Portugal som fra starten af så ud til at stortrivedes i deres nye specialakvarium. I starten af februar måned begyndte Sepiahunnerne under stor dyrepasser-jubel at lægge æg på såkaldte ”æggesamlere” og her op til påskeferien er de første æg af i alt ca. 500 stk. begyndt at klække og faktisk i så stor målestok at de første 100 blæksprutterunger er kommet på ”finnerne”. Publikum kan få et første blik på de små ”sprutter” i et dertil opbygget akvarium og man kan få løbende nys om deres hurtige udvikling her på hjemmesiden under ”Nyt fra akvariet” samt se sjove videoer af bl.a. når de klækker fra ægkapslen inde på facebook hvor Øresundsakvariet har sin egen profil.

Udover de spektakulære Sepiablæksprutteunger kan man i påskeferien også komme helt tæt på den indre anatomi hos forskellige havdyr. Mandag, tirsdag og onsdag (d. 25., 26. og 27. marts kl. 12.10 vil der blive mulighed for at opleve dissektioner af disse dyr. Onsdag vil blive lidt speciel, da en klumpfisk skal dissekeres. Denne klumpfisk var en akvariets personale hentede sidste år da den havde lidt kuldedøden i Øresund. Klumpfisken er en sjælden gæst i de danske farvande men næsten hvert år fra august – september kigger de forbi Øresund men ender oftest med at dø i perioden december – januar da temperaturen i havet bliver for lav for klumpfisken som er vant til betydeligere varme vand.

En anden spændende begivenhed, som man kan opleve i påskeferien, er ”Havdyrene i Øresund – lær og rør” som foregår på alle dage fra d. 23. marts – 1. april kl. 11.25 - 12.00 og 13.25 - 14.00 i hverdagene samt kl. 11.25 – 12.00 og 12.25 – 13.00 i helligdagene. Her kan ca. 25-30 personer pr. gang komme med ind i laboratoriets forundrings- og vådrum, hvor dyrepassere og havbiologer fortæller om dyrene i Øresund og danske farvande generelt. Dyr som taskekrabber, sandkrabber, fladfisk, søsole og meget andet vil blive vist frem, og for dem der tør vil der bliver mulighed for at røre ved de forskellige dyr.

De populære fiske- og dyrefodringer bliver udvidet og antallet pr. dag fordoblet, så de alle dage kan opleves hver halve time i udvalgte akvarier! Oplev bl.a. havålen og havtasken el. de hurtige havbars få serveret deres yndlingsføde bl.a. levende småsej.

Her kan du også få svar på dine spørgsmål ved at spørge dyrepasserne om dyrene i akvariet.

Åbningstider i påskeferien fra d. 23. marts – 1. april er kl. 10.00 -17.00 alle dage.