Rejekonger og marine aktiviteter i Pinsen – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Pressemeddelelser > Øvrige pressemeddelelser > 2013 > Rejekonger og marine a...

16. maj 2013

Rejekonger og marine aktiviteter i Pinsen

I Pinseferien kan du på Øresundsakvariet opleve et for Øresund nyopdaget krebsdyr nemlig den smukke Rejekonge. Udover kan publikum også opleve de altid populære seancer ”Havdyrene i Øresund – lær og rør” og der er ekstra fodringer hver halve time af fiskene på alle dage.

Det er ikke hver dag at havbiologerne på Øresundsakvariet og Marinbiologisk Laboratorium på Strandpromenaden i Helsingør finder nye dyr i Øresund men det var faktisk tilfældet på en feltundersøgelsestur med en gymnasieklasse i sidste uge. Netop halet op på dækket af undersøgelsesskibet Ophelia fra 28 meters dybde lå der i bunden af nettet til biologernes store overraskelse nogle meget smukke rødstribede rejer som de ikke havde set før men som faktisk tidligere er beskrevet i den marine litteratur fra Øresund. Det viste sig senere på laboratoriet at det drejede sig om Rejekongen, Pandalus montagui, som er en nær slægtning til dybhavsrejen Pandalus borealis, som er den reje man normalt spiser som ”rejer fra Grønland”. Den kan kendes på, at den har en kraftig opadbøjet pandetorn og ikke er ensfarvet rød, men grålig-gennemsigtig med kraftige røde pletter og striber; desuden bliver den som regel kun 6-7 cm. Udover disse karakteristika kan det nævnes at den også er meget delikat og mindst en lige så fin spise som de ”almindelige” dybhavsrejer. Det lykkedes for dyrepasserne på akvariet at få nogle Rejekonger ind på Øresundsakvariet i live og lige nu kan de betragtes i et af de små temaakvarier. Havbiologerne mener at den ”nye” rejeart nok har været i området af Øresund i mange år men er bare ikke blevet ”opdaget” før end nu da det specifikke område ikke har været så undersøgt så ofte.

Udover at opleve disse smukke Rejekonger i akvarierne i Øresundsakvariet kan du i Pinseferien også opleve en anden spændende begivenhed, nemlig ”Havdyrene i Øresund – lær og rør” som foregår på alle dage fra d. 18. maj – 20. maj kl. 11.25 - 12.00, 12.25 - 13.00 og endelig 14.25 – 15.00. Her kan ca. 25-30 personer pr. gang komme med ind i laboratoriets forundrings- og vådrum, hvor dyrepassere og havbiologer fortæller om dyrene i Øresund og danske farvande generelt. Dyr som taskekrabber, sandkrabber, fladfisk, søsole og meget andet vil blive vist frem, og for dem der tør vil der bliver mulighed for at røre ved de forskellige dyr.

De populære fiske- og dyrefodringer bliver udvidet og antallet pr. dag fordoblet, så de alle dage kan opleves hver halve time i udvalgte akvarier! Oplev bl.a. havålen og havtasken el. de hurtige havbars få serveret deres yndlingsføde bl.a. levende småsej.

Her kan du også få svar på dine spørgsmål ved at spørge dyrepasserne om dyrene i akvariet.

Åbningstider i Pinseferien fra d. 18. maj – 20. maj er kl. 10.00 -17.00 alle dage.

Øresundsakvariet er beliggende ved Nordhavnen, Strandpromenaden 5, 3000 Helsingør (tæt på Kronborg Slot) Tlf. 35 32 19 70.