15. december 2011 

Klumpfisk fanget i Øresund

Onsdag den 30. november blev Øresundsakvariet ringet op af en fisker fra Vedbæk. Han havde været ude og røgte sine garn, da han opdagede, at en meget speciel fisk sad fast i garnet. Han troede, der var tale om en stor ørred, men da han fik den op i båden, viste det sig at være en klumpfisk. Han skyndte sig at få den ned i sin dam i båden, og sejlede derefter ind til havnen, hvor han ringede til Øresundsakvariet. Medarbejderne på akvariet pakkede hurtigt et stort transportkar med ilt og friskt vand og kørte til Vedbæk havn for at hente den store fisk. Da de kom tilbage til akvariet med klumpfisken, blev det mærkværdige dyr anbragt i en af akvariets filtertanke på omkring 100.000 liter. Da fisken vejede ca. 18 kg og var 97 cm i højden, havde akvariet ikke et akvarium, der var stort nok til at rumme den.

Klumpfisken er en subtropisk art, som trives bedst ved temperaturer fra 15 grader og opefter, og derfor hævede Øresundsakvariets teknikere gradvist vandtemperaturen i akvarierne til 15 grader over 1-2 dage. Straks efter at dyret var blevet anbragt, kontaktede man Nordsø Oceanarium, da de i forvejen har meget erfaring med hold af disse specielle fisk. De er bl.a. i besiddelse af en akvarietank på 4,5 millioner liter havvand, hvor der i forvejen befinder sig tre eksemplarer af klumpfisk.

I de efterfølgende dage, frem til den 5. december, hvor Nordsø Oceanarium ville komme og hente fisken, arbejdede Øresundsakvariets dyrepassere hårdt på at få dyret til at tage lidt føde til sig. Dette lykkedes efter nogle forsøg.

Om aftenen den 5. december ankom medarbejderne fra Nordsø Oceanarium i Hirtshals for at hente fisken, og efter en lang og drøj køretur til det nordjyske kom klumpfisken frem til sit nye hjem.

Da klumpfisk trives bedst ved de lune vandtemperaturer, er deres mulighed for overlevelse i de kolde decembermåneder i Danmark ikke for gode. Så derfor var det eneste , man kunne gøre for at redde dens liv, at tage den ind i akvarierne, da klumpfisken jo ikke havde mulighed for at vende tilbage til Atlanterhavets lune og åbne vande, inden en evt. danske frost satte ind.

Info om dette særprægede dyr.

Klumpfisken (Mola mola) er den tungeste benfisk i verden. Dens maksimale voksenvægt ligger omkring 2 tons, og den kan måle helt op til 4 meter fra finne til finne. Fisken findes normalt i subtropiske og tropiske farvande, men man kan til tider støde på den i de tempererede farvande. Deres føde består mest af vandmænd (gopler), krebsdyr og andre planktoniske organismer. Klumpfisken er det hvirveldyr i verden, som kan producere flest æg. Man har fundet enkelte hunner, som har indeholdt helt op til 150 millioner æg.

Klumpfisken er i samme familie som pufferfisk og kuglefisk. Og da det fælles træk for disse arter er nervegift i kødet, er klumpfisken ikke en spiselig fisk.

Andre nyheder