Vi vader i blæksprutter – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Alle nyheder > 2013 > 2013.03 > Vi vader i blæksprutter

20. marts 2013

Vi vader i blæksprutter

Så skete det endelig. Alle de æg akvariets medarbejdere har indsamlet fra vores nye sepia-blæksprutter er begyndt at klække. Det er anden gang der er et akvarium som har haft held med at avle på denne flotte art. Indtil videre er der blevet lagt over 500 æg i løbet af 30 dage.

Æggene er sorte og bliver sat fast i større klaser på alger og andre faste vækster i havet. For at skjule æggene og gøre dem uappetitlige pakker hunnen dem ind i blæk.

Det er ikke let at avle blæksprutterne. Først skulle æggene fjernes fra akvariet, hvor hunnen havde sat dem fast til en hjemmelavet æggesamler. Dernæst skulle de tælles, lægningsdatoen skulle noteres og de skulle placeres i et kammer med den rette temperatur samt iltindhold (se billedet til højre). Efter 30 dage begyndte de så at klække. Indtil videre har akvariets dyrepassere overflyttet omkring 50 unger til deres opdrætskammer fra æggekammeret. Se en lille nyklækkede blæksprutteunge på billedet her til venstre.

I disse kamre er det muligt at ”håndfodre” hver enkelt blæksprutte, hvilket er nødvendigt.

Blæksprutterne skal selvfølgelig ud i udstillingen når de bliver store nok til at kunne klare sig og fange mad selv. Indtil videre måler blæksprutterne 0,8 cm. Deres vækst går hurtigt, og de kan vokse omkring 1½-2 cm pr. måned.

Tilbage