Stenbideræg er lagt – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Alle nyheder > 2014 > 2014.04 > Stenbideræg er lagt

02. april 2014

Stenbideræg er lagt

I løbet af de sidste par dage, har de lokale fritidsfiskere omkring Helsingør leveret store stenbidere til akvariet. I mandags modtog vi en kæmpe stor hun fyldt med rogn (se billedet til venstre). Akvariets dyrepassere fik sat hende ud i vores store voksenrørebassin, hvor der i forvejen er 4 røde/grå hanner. Der gik ikke mere end 1 time før to hanner havde fået den store hun til at smide alle hendes æg.

Normalt vil der kun være en han, som befrugter æggene, og derefter passer på dem. Men af en eller andre grund var der to hanner, der befrugtede æggene efter de var lagt. Og nu er en tredje han kommet til og hjælper med at beskytte æggene (se billedet til højre). Hvad dette skyldes kan vores dyrepasser ikke svare på, men i naturen vil stenbiderne ikke gå så mange sammen, så måske er det forklaringen. 

Efter befrugtningen masser hannerne med deres snude æggene ud, så de dækker et større areal. Det gør de, for at undgå, at de æg, som befinder sig midt inde i klumpen rådner. 

Over de næste par måneder indtil æggene klækker, vil hannerne vogte over æggene og samtidig ilte dem med frisk vand, som de presser hen over æggene ved hjælp af deres mund og brystfinner.

Så kom og hold øje med den orange ægklump i voksenrørebassinet, og oplev hvor dedikeret hannerne er for at beskytte deres afkom.