Øresvin boltrer sig i Øresund – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Alle nyheder > Øresvin boltrer sig i ...

14. august 2018

Øresvin boltrer sig i Øresund

Delfiner

Over de sidste par dage har et el. flere Øresvin (Tursiops truncatus) boltret sig i Øresund og specielt foran Helsingør og Kronborg Slot.

Over de sidste par dage har et Øresvin Tursiops truncatus holdt til tæt omkring Kronborg Slots kyster. Øresundsakvariets havbiologer fik efter tip og små videoer fra flere sejlere nys om den var i området så sent i går eftermiddag tog havbiologerne på vandet og fik optaget et par overfladeklip af et eksemplar af den smukke delfin.

- Det var en dejlig oplevelse og absolut en sjælden en af slagsen! Jeg har ved flere lejligheder oplevet arten Alm. delfin Delphinus delphis i Øresund men aldrig et Øresvin el. Flipperdelfin som den også blev kaldt i den ældre filmserie ”Flipper”. Vores håb er at Øresvinene bliver i Øresund henover efteråret. Vandtemperaturen er i øjeblikket i hvert fald på delfinernes fortrukne skala og snart kommer der millioner af fede sild ned igennem Sundet så alle odds er for dette håb. Vi sejler i øjeblikket og i august måned ud vores gæster ud på Øresund på planlagte marsvinesafariture både tirsdage og torsdage så mon ikke vi skal spejder lidt ekstra efter disse ”nye” og spændende hvaler.  

Et Øresvin er en forholdsvis robust bygget delfin mellemlangt næb og voksne dyr er mellem 2 m – 4,0 m lange og vejer typisk ml. 150 – 650 kg. Nyfødte er 100 cm og vejer omkring 15-30 kg. Den alm. delfin forekommer kystnært og oceanisk i Nordatlantens tropiske, subtropiske og varmt tempererede havområder. I den østlige Nordatlant ligger nordgrænsen for udbredelsen ved den engelske Kanal og det nordlige Skotland. Er flere gange observeret i danske indre farvande og enkelte forskere mener at der er en tendens til øget hyppighed i vores farvande.

Øresvinets adfærd hører til den bedst undersøgte blandt hvalarter bl.a. fordi den er holdt i fangenskab siden sidst i 1930´erne. Blandt er det opdaget at den sjældent dykker mere end 4 minutter ad gangen men kan antageligt dykke flere hundrede meter ned og være neddykket i mere end 20. min. Dens føde er en lang række fisk og blæksprutter. Hannerne bliver kønsmodne i en alder af 8-12 år og hunnerne i en alder af 5-10 år. Drægtigheden varer 12 måneder og efterfølges af en diegivning på mellem 12-18 måneder.

Observationer af hvaler i Øresund og ellers resten af Danmark kan indrapporteres og checkes på hjemmesiden Hvaler.dk – Hval og sæl observationer i Danmark og ellers til Øresundsakvariets mailadresse – oresundsakvariet@bio.ku.dk.