Gråhaj fanget i Øresund – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Nyt fra Øresund > 2010 > Gråhaj fanget i Øresund

17. juni 2010 

Gråhaj fanget i Øresund

En yderest sjælden fangst i de indre danske farvande.

Den 14. juni fangede fiskeren Pelle Bengtsson fra Borstahusen i Sverige en gråhaj i Øresund. Gråhajen var 138 cm lang og vejede 13 kg. Den blev fanget i farvandet ud for Norreborg på Ven og er en meget sjælden gæst i sundet. 

Gråhajen (Galeorhinus galeus) er stålgrå på ryggen og hvid med svag perlemorglans på bugen. Den bliver højst 2 meter lang, men ved Danmark er de normalt kun 80-90 cm. Gråhajen er udbredt fra Nordnorge og Island til Middelhavet, men er  også set ved Sydafrika. Omkring Danmark er gråhajen set i Nordsøen, Skagerrak og det dybe Kattegat. Og er kun ved få tilfælde fanget i de indre danske farvande. Gråhajen lever på 40-100 meter vand, hvor den ofte fanges i trawl eller på liner sammen med pighaj. Den lever af fisk og yngler.

Det er en helt fantastisk fangst som den svenske fisker har gjort og det er utroligt at den blev fanget helt inde i Øresund. Gråhajen kommer gerne i små flokke, så det er måske ikke den eneste der er i Øresund i øjeblikket. Det er spændende nyt for alle de lystfiskere, som fisker på Øresund hver eneste dag. Kontakt med gråhajerne kræver at man fisker med friskskåret agn f.eks. sildefiletter samt fisker dybt hen over bunden.

TILBAGE