Stor gråsæl ved Jægerspris – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Nyt fra Øresund > 2012 > Stor gråsæl ved Jægers...

11. maj 2012

Stor gråsæl ved Jægerspris

I løbet af de sidste par dage, har beboerne og de lokale fiskere i Jægerspris haft besøg af en meget sjælden gæst.

Nemlig en stor gråsælhan. Gråsælen er Danmarks største rovdyr med en maks vægt helt oppe på omkring 300 kg. Det er ikke normalt at gårsæler findes så langt inde i de sjællandske farvande. Man finder dem normalt omkring Vadehavet og Anholt, hvor de er mest udbredt. Så at finde én så langt nede i Roskilde fjord ved Jægerspris, hører til sjældenhederne.

Billederne her er taget af fotograf Peter Rahbek fra Lokalavisen Frederikssund.

De viser en stor han i rigtig god stand. Pelsens meget brogede og underlige udseende kommer af at den er i gang med at skifte til sommerpels.

Vigtig information til alle der observerer en sæl på stranden:
Hvis man ser en sæl på stranden må man under INGEN omstændigheder gå for tæt på den ej heller røre den, da de kan udvise aggressiv adfærd.
Hvis man i den uheldige situation skulle blive bidt, er akut lægehjælp en god ide, da sæler har en masse bakterier i munden. Den mindste rift kan medfører såkaldt spæk-finger, som er en bakterie der går ind og ødelægger leddene og giver en meget grim infektion.

Så ser man en sæl, så kontakt evt. den nærmeste vildtkonsulent eller kontakt hvaler.dk.

Men ofte fejler de intet. De tager tit bare en slapper, og i foråret vil man ofte se dem på land når de skifter deres pels.

Tilbage