Pukkelhval i Øresund – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyheder > Nyt fra Øresund > 2012 > Pukkelhval i Øresund

13. januar 2012

Pukkelhval i Øresund

Fredag den 6. januar fik nogle lystfiskere i Øresund sig en kæmpe oplevelse, da en 11 meter lang pukkelhval lige pludselig kom op for at ånde lige ved siden af deres båd.

Pukkelhvalen, som er en yderst sjælden gæst i de indre danske farvande, opholdt sig omkring kutteren i ca. 15 minutter, hvor den skiftevis dykkede og kom op for at ånde. Resten af weekenden (Lørdag og søndag) fortsatte disse oplevelser med andre lystfiskere, da hvalen forblev i det samme område. Dette er ikke helt normalt fortæller Thyge Jensen, der er redaktør på Hvaler.dk

Ansatte på Øresundsakvariet tog ud mandag morgen for at se om de kunne finde hvalen, men uden held. Vi mener den er fortsat sydpå ned til Østersøen. Hvorfor den er kommet ind i Øresund vides ikke. Det kan have været en fejltagelse. Normalt søger pukkelhvalerne op omkring Grønland i sommermånederne for at søge føde, hvorefter den ved en fejltagelse har taget en "forkert" rute, og er endt i Øresund.

Pukkelhvalen er en kosmopolit som kan findes i næsten alle verdens farvande. Fra de tropiske til de arktiske have. Der er inden for de sidste 4 år blevet observeret 2 pukkelhvaler i Øresund. Den første i juli 2008 og igen i 2009.

Øresundsakvariet og marinbiologisk laboratorium håber at folk, der tit færdes på eller omkring Øresund vil kontakte akvariet, hvis de skulle observere dette store dyr.

Billederne her er IKKE taget i Danmark, men akvariet håber snart på at kunne vise de "ægte" billeder taget af hvalen i Øresund.

Mere information og billeder kan findes på www.hvaler.dk

Radioindslag om pukkelhvalen klik her.

Tilbage