Gigantisk pighvar udsat i Øresund igen – Københavns Universitet

18. juni 2010  

Gigantisk pighvar udsat i Øresund igen

Den usædvanligt store pighvar på 12.5 kg og hele 75 cm, som for ca. en måned siden blev fanget i Øresund, er blevet udsat på det samme sted, hvor den blev fanget.

Nu kan sportsfiskerne i Øresund godt begynde at glæde sig! Den store pighvar, som den 22. maj blev fanget af fritidsfiskeren Frank Nielsen på hans skib HATO, er nemlig blevet genudsat på det samme sted, hvor den blev fanget i Øresund.

Men hvorfor er den store fisk blevet genudsat? Marinbiolog og akvariechef Jens P. Jeppesen udtaler: "Ja, det lyder lidt som en molbohistorie, at vi slipper den fri igen, men der er faktisk nogle ganske gode grunde til det! I første omgang fik vi lov af fangeren Frank Nielsen at få den ind i Øresundsakvariets bassiner, men det viste sig hurtigt, at den store fisk var alt for stor til nogensinde at kunne trives i vores bassiner. Ydermere var den store pighvar en gravid hunfisk, som havde op til 15 millioner æg i sig. Æg som var klar til, portionsvist, at blive gydt over den næste måned og som sandsynligvis, hvis fisken blev genudsat, ville kunne bidrage til mange små nye pighvarrer i Øresundsområdet. Desuden er kødværdien i en så stor, gravid pighvar af en ringe værdi, fordi den har brugt alt sit fedt og energi til at producere de store mængder æg. Så med disse ting i hukommelsen blev vi hurtigt enige med fangeren om at udsætte den store fisk".

Er den mærket på nogen måde, så man kan genkende den, hvis den bliver fanget igen? "Vi har ikke mærket den på traditionel vis, idet denne metode er noget usikker på en så stor fisk. Den slider nemlig mærkerne af ret hurtigt, men vi har taget en række nærbilleder af pighvarrens hoved, således at hvis den bliver fanget igen, så har vi gode chancer for at genkende fisken. Vi vil også godt benytte lejligheden til at udlove en dusør på 1000 kr. til den som evt. på et tidspunkt i fremtiden fanger denne store pighvar og som indleverer den eller hovedet til Øresundsakvariet. Når vi har fiskens hoved samt oplysninger om vægt og længde på fangsttidspunktet, kan vi nemlig finde ørestenene i den, aldersbestemme den temmelig nøjagtigt og få nye vigtige oplysninger omkring pighvarrens biologi, liv og færden i havet" udtaler Jens P. Jeppesen.

Man kan opleve mindre pighvarrer, dog i en noget mere beskeden størrelse ca. 3 kg., i levende live på Øresundsakvariet hele sommeren.

Øresundsakvariet har åbent alle dage fra 10-17.

Øresundsakvariet er beliggende ved Nordhavnen, Strandpromenaden 5, 3000 Helsingør (tæt på Kronborg Slot) Tlf. 35 32 19 70.

Kontaktpersoner: Øresundsakvariet, Københavns Universitet, akvariechef / marinbiolog Jens P. Jeppesen, tlf. 35 32 19 70 el. 28 75 19 70. 

TILBAGE