Nye havdyr og gummibådsture i Kristi Himmelfartsferien – Københavns Universitet

8. maj 2013

Nye havdyr og gummibådsture i Kristi Himmelfartsferien

I Kristi Himmelfartsferien i år kan du på Øresundsakvariet opleve 3 nyligt indfangede dyr nemlig en kæmpe troldkrabbe, blåstak samt nye rørboende søanemoner. Om fredagen kan du opleve vind i håret samt måske et marsvin ombord på Øresundsakvariets nye gummibåd, hvor der vil blive arrangeret 3 såkaldte ”svipture”. Udover det kan publikum også opleve den altid populære seance ”Havdyrene i Øresund – lær og rør”, og der er ekstra fodringer hver halve time af fiskene på alle dage.

Igennem et samarbejde med akvariet ”Havets hus” i Lysekil, beliggende i Gullmarsfjorden i Sverige, har Øresundsakvariet fået indsamlet nogle nye dyr til udstillingen. Dyrelivet i Gullmarsfjorden er meget lig den man finder på de større dybder i Øresund men enkelte arter har Øresundsakvariet altid svært ved at få fat i. De arter som akvariet har modtaget er bl.a. et meget stort individ af troldkrabben Litodes maja (se billedet til højre), som nu går nede i ”Hestemuslingeakvariet” på Øresundsakvariet og spiser løs af forskellige slangestjerner som dyrepasserne fodrer den med. Troldkrabben er noget nær det største eksemplar af en troldkrabbe som Øresundsakvariet har haft i samlingen og næsten 60 cm i benspænd! Også fisk er der kommet fra Sverige og det er med stor glæde at akvariet kan fremvise et helt nyt og meget farvestrålende eksemplar af en blåstak Labrus mixtus (se billedet til venstre). Blåstakken / rødnæb (hannen hedder blåstak og hunnen bliver kaldt rødnæb) har den underlige egenskab at den dominerende hun i flokken forvandler sig til en han hvis der ikke er hanner i nærheden og i lang tid har akvariet kun haft en halvt forvandlet hun gående. Det er der rådet bod på nu. Udover disse større dyr har dykkerne på Havets Hus i Sverige også indsamlet to meget smukke og store rørboende søanemoner. Disse flotte anemoner bygger på mudderbunden et langt rør af mudder, som de bor i. De er nærmest umulige at indsamle medmindre man har mulighed for at dykke ned og forsigtigt samle dem op med hænderne. For at få plads til disse flotte søanemoner har dyrepasserne på akvariet fået bygget et nyt temaakvarium som opfylder deres specielle levevilkår.

Udover at opleve disse nye fantastiske havdyr kan du i Kristi Himmelfartsferien også komme ud afprøve akvariets nye gummibåd. Fredag d. 10. maj arrangere akvariet og besætningen på båden nemlig små ”svipture” ud på Øresund hvor guiderne bl.a. vil forsøge at finde årets første marsvin ved hjælp af mågerne på Øresund. Turene foregår kl. 10.30-11.30, 12.00-13.00 og 13.30-14.30 og man kan melde sig på i billetsalget på tlf. 35321970 el. direkte i billetsalget på dagen efter ”først til mølle”. Turen koster 75 kr. pr. mand og der vil blive serveret kaffe og kakao på turen.

En anden spændende begivenhed, som man kan opleve i Kristi Himmelfartsferien, er ”Havdyrene i Øresund – lær og rør” som foregår på alle dage fra d. 9. maj – 12. maj kl. 11.25 - 12.00 og 12.25 - 13.00. Her kan ca. 25-30 personer pr. gang komme med ind i laboratoriets forundrings- og vådrum, hvor dyrepassere og havbiologer fortæller om dyrene i Øresund og danske farvande generelt. Dyr som taskekrabber, sandkrabber, fladfisk, søsole og meget andet vil blive vist frem, og for dem der tør vil der bliver mulighed for at røre ved de forskellige dyr.

De populære fiske- og dyrefodringer bliver udvidet og antallet pr. dag fordoblet, så de alle dage kan opleves hver halve time i udvalgte akvarier! Oplev bl.a. havålen og havtasken el. de hurtige havbars få serveret deres yndlingsføde bl.a. levende småsej.

Her kan du også få svar på dine spørgsmål ved at spørge dyrepasserne om dyrene i akvariet.

Åbningstider i Kristi Himmelfartsferien fra d. 9. maj – 12. maj er kl. 10.00 -17.00 alle dage.

Øresundsakvariet er beliggende ved Nordhavnen, Strandpromenaden 5, 3000 Helsingør (tæt på Kronborg Slot) Tlf. 35 32 19 70.

Kontaktpersoner: Øresundsakvariet, Københavns Universitet, akvariechef / marinbiolog Jens P. Jeppesen (tlf. 28 75 19 70).

Tilbage