Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets nyhedbrev - marts 2013

Øresundsakvariets nyhedbrev - marts 2013

Kæmpe succes med opdræt af blæksprutter


Øresundsakvariet modtog i efteråret 2012 fem fine sepiablæksprutter fra akvariet i Lissabon. Det var første gang akvariet skulle prøve at holde denne flotte og specielle art. Grunden til at akvariet fik dem fra Lissabon er, at de er enormt svære at få til at overleve, hvis man fanger dem med fælder, da de er enormt skrøbelige. Og da akvaristerne fra Lissabon har haft stort held med at opdrætte dem, ville de med glæde hjælpe os med et par eksemplarer.

Efter 5 måneder i vores udstilling,

 begyndte de at parre sig (se billedet foroven). Ikke mere end et par dage efter påbegyndte den første hun sin æglægning. Indtil videre har akvariets medarbejdere opsamlet omkring 500 æg fra akvariet.

 

Alle æggene er blevet placeret i forskellige kamre (se billedet til højre), hvor temperaturen og iltindholdet overvåges dagligt. Og nu er æggene så begyndt at klække. Indtil videre er der klækket 40 små blæksprutteunger (se billedet nedenfor). Disse fodres 2-3 gange dagligt med levende foderdyr som mysis og andre mindre krebsdyr. Men da vinteren stadig hænger over de danske havområder er det ikke muligt for akvariets dyrepassere at indsamle den nødvendige føde til dem. Så akvariet får en ugentlig sending med levende mysis.

 

Fremtiden for disse små blæksprutter bliver muligvis hos de andre akvarier i Danmark, som har ytret stor interesse i at få nogle individer til deres udstilling. Akvarier som Kattegatcentret, Esbjerg saltvandsakvarium, Nordsø museet i Hirtshals samt Den blå planet vil indenfor den næste måneds tid komme og afhente nogle af disse dyr, da opdrættede blæksprutter er en meget sjælden, men god sag. Opdræt er vejen frem for mange zoologiske anlæg, da man på den måde ikke skal ”skade” naturen for at skaffe dyrene. Og dyr som er opdrættet er meget mere tolerante overfor ændringer i vandkvalitet samt mere hårdføre.

 

 

KU ønsker blæksprutter til adfærdsforsøg og forskning

Da Øresundsakvariet er en del af Københavns Universitet (KU), går der ikke længe før forskellige forskere har hørt om akvariets succes med blæksprutteopdrættet. Så der er allerede forskellige forskere som har spurt akvariet om det er muligt, at de kan få enkelte individer til nogle forsøg omkring adfærd hos sepiablæksprutter.

 

Rundt om i verden bliver denne art brugt indenfor neurologi, da dens nervesystem er meget komplekst, og egner sig godt til forsøg. Blæksprutten er nemlig det dyr med den tykkeste nerve. Den er blevet målt til 0,7-1,0 mm i tykkelse. Dette lyder måske ikke af meget, men til sammenligning med menneskets nervetykkelse på 0,009 mm er denne kæmpe stor.

 

 

Påskeferie på Øresundsakvariet 

I påskeferien (den 23. marts – 1. april) slår Øresundsakvariet dørene op for en spændende og aktivitetsfyldt ferie. Du kan opleve fodringer af dyrene hver halve time, komme helt tæt på ved seancen "rør ved levende havdyr" og se hvordan en klumpfisk ser ud indvendigt. 

 

Klumpfisken som skyllede op på stranden sidste år dissekeres onsdag, og det meget specielt, da klumpfisken er en sjælden gæst i de danske farvande, især de indre farvande som Øresund, Store- og Lillebælt. Men en gang i mellem kigger de forbi, og ender desværre ofte med at dø, da temperaturen i de danske farvande er for lav.

 

Læs mere om påskens aktiviteter og hvornår de er.

 

 

Udstilling på vej om marsvinet, Danmarks lille hval

I løbet af de sidste par år, har Øresundsakvariet afholdt marsvine-safari turer på Øresund. Forskere har fundet frem til, at der alene i Øresund findes en population på omkring 3000 marsvin. Dette giver mulighed for at opleve denne fine lille hval på nært hold i de indre danske farvande. Marsvinet er også den eneste hval, som man med sikkerhed ved yngler i de danske farvande. Under mange af akvariets ture, har gæsterne oplevet marsvinemødre med deres unger liggende inde på lavt vand. Grunden til opholdet på lavt vand er fordi ungerne skal have ro til at die hos moderen.

 

Da det har været en virkelig stor succes at tage vores gæster ud på sundet og opleve denne lille hval, syntes vi at det var på tide at lave
 en mindre udstilling omkring marsvinet, så vores gæster kan komme til at lære mere om dette dyr. Der vil blive vist en masse flotte billeder taget i Øresund og fra andre indre danske farvande af marsvin i deres naturlige habitat. Derudover vil man kunne læse om den forskning der foretages samt få en masse info omkring dyret og hvordan det lever, hvad det lever af, hvor lang tid det kan holde vejret, hvor lang tid det lever og en masse andre spændende information. For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 20. marts 2013