Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets nyhedsbrev - juni 2013

Skal du med på marsvinesafari?


Nu har du muligheden for at tilmelde dig til sommerens marsvinesafarier. Turene finder sted hver tirsdag og torsdag fra kl. 16-18 og igen fra kl. 19-21, i uge 26 -32. Du kan tilmelde dig ved personlig henvendelse i billetsalget eller på telefon 35 32 19 70. Prisen er kr. 300,- for voksne (>12 år) og kr. 250,- for børn og inkluderer gratis adgang til akvariet på dagen eller den efterfølgende dag. Det er fjerde sæson at akvariet afholder marsvinesafari og det har hvert år været en stor succes med tæt på udsolgt. Der er naturligvis ingen garanti for at se marsvin, da det er naturen der bestemmer, men i 2012 så vi marsvin på ca. 85 % af turene. Sejladsen foregår i akvariets store RIB-båd (gummibåd med hård bund), der er godkendt til passagersejlads af Søfartsstyrelsen, ligesom besætningen også er godkendt. Inden afgang udleveres der redningsveste som skal bæres under hele turen. For at deltage skal man være minimum 6 år og indtil 10 år også være sammen med en voksen. Vi medbringer kaffe, the og kakao på alle turene. Se mere her.

 

Blæksprutter og forskning 


Tidligere på året gik akvariets tre sepiablæksprutter i gang med at lægge æg og de nåede at lægge langt over 500 æg inden de døde af udmattelse. Som i naturen er det langt fra alle unger der overlever de første dage efter klækning, men alligevel stod vi tilbage med over 100 levedygtige unger da elle æg var klækket og det er mere end vi selv har brug for. Der har heldigvis været stor interesse fra andre akvarier i at overtage nogle af dyrene og vi har bl.a. leveret dyr til Den Blå Planet og saltvandsakvariet i Esbjerg, men også fra forskere har der været interesse. I maj holdt femten af dem så flyttedag til den marinbiologiske forskningsstation i Drøbak, nær Oslo. Her skal den danske forsker Maria Wilson undersøge blæksprutternes hørelse. Blæksprutternes indre ører minder meget om fisks og de er gode til at sanse lavfrekvente vibrationer, altså meget dybe lyde. På forskningsstationen i Drøbak har de udstyr der kan efterligne de lavfrekvente vibrationer rovdyr skaber når de bevæger sig i vand. Ved at udsætte blæksprutterne for disse vibrationer og observere deres reaktion håber Maria at kunne afsløre om de er i stand til at bruge deres hørelse til at undgå rovdyr. Det er især interessant fordi størstedelen af den menneskeskabte støj i havet ligger i netop det område hvor blæksprutternes hørelse er mest følsom og derfor kan støjen gøre det sværere for blæksprutterne at opdage rovdyr og undgå at blive ædt. Vi følger projektet i de kommende nyhedsbreve.

 

Dyrepasser på efteruddannelse


Akvariets faste dyrepasser Andreas Kjær blev i januar optaget på efteruddannelsen til naturvejleder og har netop været af sted på det første kursus. Uddannelsen strækker sig over to år fordelt på en række internatkurser og opgaver der skal laves mellem kurserne. Andreas er bestemt ikke uvant med naturformidling da han gennem alle de år han har været ansat på akvariet, først som dyrepasserelev og sidenhen som fast dyrepasser, har haft formidling tæt inde på livet. Både i selve akvariet og i skoletjenesten. Når han alligevel vælger at tage uddannelsen er det for få nye redskaber og inputs til formidlingen. Akvariets skoletjeneste forventer et stigende aktivitetsniveau de kommende år og derfor er det vigtigt at alle medarbejdere er klædt bedst muligt på. Du kan læse mere om naturvejlederuddannelsen herFor at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 17. juni 2013