Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets nyhedsbrev - oktober 2013

Akvariet renoverer dekorationerne i vintermånederne

Øresundsakvariet ønsker løbende at udskifte dyrebeholdning og dekorationer, så gæsterne får den allerbedste oplevelse.  I november og december i år opbygger medarbejderne på Øresundsakvariet en ny dekoration i Panoramaakvariet med de store torsk. Dekorationen bliver bygget op som en klippeskrænt, som man ser på Hvens nordside. 

Der skal bygges huler til de store havål, som efterhånden er blevet over 1,3 meter lang og har en vægt i nærheden af 5-6 kg.  Det er dog stadig en lille havål, som kan komme op på 2,5 meter i længden og veje  over 100 kg.  Da akvariets havål vokser meget hurtigt, er det nødvendigt at bygge et større akvarium og med en passende dekoration. I december kan vores gæster følge opbygningen af den nye dekoration. 

Til dekorationen anvendes først flamingo (styrolit) til at lave et fundament, hvorefter marksten og andre natursten benyttes til at opbygge stenvæggen. For at stabilisere dekorationen kommer der syrefri beton imellem stenene. Vi glæder os til at vise det nye akvarium pr. 1. januar 2014. 

I december udskifter vi samtidig dyrebestanden i Kullen akvariet. I løbet af sommeren har dyrepasserne indfanget forskellige nye arter, som skal gå i akvariet – for eksempel har vi i øjeblikket den store sej, havbars og skægtorsk. Nye dyr bliver de flotte læbefisk. Arter som savgylte og havkaruser har akvariet fanget omkring 500 af. De kommer til at gå i mindre stimer i akvariet sammen med omkring 700 toplettede kutlinger, som kommer til at danne en fin lille stime af fisk. 

Der er også indsamlet dødningehænder (en dansk koldtvands koral), som vil blive hæftet fast til Kullenakvariets stenbaggrund. Så sammen med flotte røde anemoner, gule og hvide dødningehænder og de flotte savgylter vil dette akvarium komme til at give publikum en helt ny oplevelse. I november indfanges af de nuværende fisk, hele akvariet renses, og derefter sættes de nye fisk ud. 

 

Hvad er der sket med alle vores blæksprutter?

Som mange af vores gæster nok allerede ved, fik Øresundsakvariet en masse fine sepiablæksprutte- unger i foråret 2013. Mange af dem kom videre til de forskellige akvarier i Danmark (akvarier som Esbjerg saltvandsakvarium og Nordsø Oceanarium i Hirtshals). Derudover har en phd- studerende fået nogle eksemplarer til hendes arbejde med at kortlægge blæksprutters hørelse og fangstteknikker.  Blæksprutter kan høre, hvilket man måske ikke lige tror, da de ikke har et synligt ydre øre, som f.eks. hos os mennesker. Men blæksprutterne har et veludviklet indre øre, som minder meget om det øre vi finder hos fisk, både i anatomi, frekvensrespons og følsomhed. Men vi ved faktisk ikke ret meget om hvorfor blæksprutterne overhovedet kan høre. De laver f.eks. ikke lyde selv, så kommunikation bruger de nok ikke deres hørelse til. Blæksprutterne er mest følsomme for lavfrekvente lyde under 100 Hz (dybe lyde), hvilket er sammenfaldende med frekvensindholdet i de vibrationer, som en svømmende rovfisk eller hvaler skaber. Det er derfor nærliggende at tro, at blæksprutter bl.a. bruger deres hørelse til at opdage rovfisk eller hvaler når de nærmer sig, og på den måde forsøge at redde livet. 

På den Biologiske feltstation i Drøbak (Oslo Universitet i Norge), har man bygget en forsøgsopstilling hvor vibrationerne fra en svømmende rovfisk kan efterlignes. Sepia blæksprutterne fra akvariet i Helsingør har derfor været med i et adfærdsforsøg, hvor de blev udsat for vandbevægelser, som ligner disse vibrationer og deres adfærd er blevet observeret på forskellig vis. Forsøgsopstillingen kan ses på billedet og består af en ”vugge”(en kraftig plexiglas kasse hængt op i et metal stativ via 4 wire), som er forbundet til to vibratorer via to metal akser, som kan sætte vuggen i bevægelse. 

Det foreløbige resultat viser at blæksprutterne udviser en klar adfærdsmæssig respons, når de udsættes for ”rovfiskligende” vibrationer.  De forsøger at undslippe den retning vibrationen kommer fra, hvilket svarer til at de forsøger at bevæger sig væk fra en evt. rovfisk. Det tyder derfor på at en af grundene til at blæksprutter kan høre, er for at undgå rovfisk.    

Akvariet vil blive ved med at følge op på nye informationer omkring dette forskningsprojekt og vil præsentere det i de kommende nyhedsbreve.

 

Efterårsferie med en masse sjove og lærerige oplevelser

Som altid gør Øresundsakvariet meget ud af at formidle om dyrelivet i Øresund. Vi synes, det er vigtigt, at vores gæster og andre besøgende får en oplevelse af, at de danske farvande ikke er så kedelige. Mange har den opfattelse, at havet helst skal være fyldt med kæmpe dyr og farverige fisk.  I de danske farvande findes et utal af forskellige fiskearter, store som små. Og i efterårsferien vil vores dyrepassere og biologer gøre, hvad de kan for at skabe interesse for den spændende verden, som de danske farvande er.  Der bliver mulighed for at komme om bagved og  ”røre ved levende havdyr”.  Akvariets medarbejdere vil vise forskellige spændende dyr – lige fra fladfisk til søpindsvin, hummere, taskekrabber og eremitkrebs. 

Det sker hver dag kl. 11:20 og 14:20 i hele efterårsferien.

Vi vil også give gæsterne muligheden for at opleve, hvordan en fisk ser ud inden i. Det sker hver dag mandag til fredag kl. 12:20. Onsdag i uge 42 kl. 12:20 vil vi derudover dissekere en spættet sæl. Både vores biologer og dyrepassere vil være til stede ude i akvariet hele dagen for at besvare spørgsmål.

Husk, der er fodringer hver halve time dagen igennem startende kl. 10:30 og frem til kl. 16:00.

 

Blog fra Atlanterhavsparken i Norge

Akvariets elev, Helle Jensen bringer spændende oplevelser fra Atlanterhavsparken i Norge. Vores dyrepasserelever får muligheden for at komme i udveksling på forskellige akvarier og zoologiske haver rundt om i verden. For tiden er vores elev Helle Jensen i Atlanterhavsparken i Norge for at deltage i den daglige rutine. Her skal hun opleve hvordan andre driver deres dyreparker. På Øresundsakvariets hjemmeside kan alle følge med i Helles spændende hverdag på en blog hun opdaterer ofte. Selv akvariets medarbejdere følger meget spændte med hver dag. Bloggen er meget spændende og fangende. For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 11. oktober 2013