Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets nyhedsbrev - februar 2014

Sjælden delfin strandet ved Snekkersten

I onsdags ringede hundeejeren Helle Bredahl til Øresundsakvariet, fordi hun havde fundet en død hval på stranden. Normalt drejer det sig om marsvin på 1,5 meter, men hurtigt blev det klart at dette var en noget større tandhval. 

Vi fik hakket hvalen fri, trukket den op og kørt den til akvariet. Her kunne vi konstatere at den ca. 2,5 meter lange tandhval, var en delfin - en hvidnæse.

Eftersom delfinen var meget frisk, har den ikke ligget længe på stranden. Den ser sund og velnæret, så nu er det op til forskerne, at tage prøver og finde ud af hvad den døde af. 

Hvidnæser er rimelig hyppige i Skagerrak og det ydre Kattegat, så det kan ske at de kommer ind i Øresund. Men det er over 20 år siden, at der sidst er registrerede en strandet hvidnæse ved Øresund. Læs hele pressemeddelelsen her.

Hvidnæsen bliver dissekeret i vinterferien, hvis du vil opleve hvordan delfinen ser ud inden i. Datoen for dissektionen vil blive slået op på vores hjemmeside og facebook-side.

 

Ombygning af Panorama-akvariet

I januar måned har vi på akvariet arbejdet hårdt på at renovere dekorationen i vores store biotopakvarium - Panoramaakvariet. Årsagen var at akvariets dekoration ikke helt levede op til det levested det skulle vise. 

Udover den nye dekoration, skulle vi også flytte rundt på enkelte af vores dyr, da vi har modtaget nye dyr til vinterferien. Dette inkluderer blæksprutter og en ny lille haj. 

Når en ny dekoration skal bygges op, starter hele processen med at vi sender en dykker ud i Øresund for at fotografere og dokumentere udseendet af det levested, vi ønsker at vise. 

Derefter bygger vi et fundament i akvariet af flamingo, som udskæres i grove træk. Dette bliver en form for skabelon for dekorationen, som er lavet ud fra de undervandsbilleder, der blev taget under inspektionsdykket. Ved hjælp af en speciel dekorationsbeton bliver der så støbt over flamingoen og bunden formes med natursten samt naturligt bundmateriale. Til sidst males betonen så den får de rigtige farvetoner som illustrerer de forskellige bundlag man kan finde i det område. Det kan være ler, mudder, grus og sand. 

Udover at vi gerne vil vise publikum et naturligt indblik i Øresund, er det også nødvendigt at akvariets dekoration lever op til dyrenes behov for skjulesteder, svømmeplads samt "sikkerhed", så de ikke kommer til skade på fx skarpe ting. Dette er vigtigt, at tage med i betragtning under skabelsen af dekorationerne.  

Det er ikke altid let, da vores akvarier ikke er de største, og derved forhindre os i at udforme de uendelige store vidder under havets overflade.

Her til højre ses det endelige resultat, og vi er rigtig glade for den nye dekoration i Panoramaakvariet. 

 

Sprutter af blæk i vinterferien

I vinterferien dykker vi ned i blæksprutternes verden, og tager dig med på en forunderlig rejse. Udfordre din viden i en blæksprutte-quiz, vær med til dissektion af blæksprutter, kom helt tæt på havdyrene i blæksprutternes verden, klap en krabbe og giv selv fiskene mad. s hele vinterferiens aktivitetsplan her.For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 31. januar 2014