Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets nyhedsbrev - juni 2014

Marsvinesafari

Husk at der åbnes for tilmelding til sommerens marsvinesafari tirsdag den 10. juni kl. 10 for personlig henvendelse i akvariets billetsalg og kl. 12 for telefonisk henvendelse på tlf. +45 35 32 19 70.

Tag med ud på Øresund og oplev Danmarks mindste hval. Prisen er 300 kr. for børn (6-11 år) og 350 kr. for voksne (12 år -). Med i prisen er adgang til akvariet både på dagen og dagen efter. Øresundsakvariets årskortholdere får 10 % i rabat. Læs mere om sommerens marsvinesafari.

Omfattende blæksprutteopdræt

I 2013 havde akvariets dyrepassere stor held med at opdrætte én generation af blækspruttearten Sepia (en tiarmede blæksprutte). Blæksprutterne var tænkt til akvariets egen udstilling. Men historien om det succesfulde opdræt blev hurtigt spredt i forskningens verden og vi fik henvendelser fra forskellige forskere, som gerne ville lave forsøg med blæksprutterne. 

Akvariet havde ikke nok blæksprutter til rådighed, og derfor besluttede dyrepasserne at starte et storstilet opdræt op med en frisk og ikke indavlet generation. 500 æg indsamlet i naturen blev bestilt fra Holland, og kort efter ankomsten til akvariet begyndte de at klække.

Efter 2½ uge er der nu klækket omkring 200 fine små unger, der er 6-8 mm lange. De spiser friskfanget mysis (en lille rejeart) fra Øresund, og når de er store nok vil akvariets gæster kunne opleve dem i udstillingen. 

Dyrepasserne vil udtage nogle avlspar, som skal bruges til at avle blæksprutter til forskerne. Forsøgene med blæksprutterne spænder fra camouflage- og fangstteknikker til generel social adfærd individerne imellem.

Vores ottearmede blæksprutte er flygtet

Ottearmede blæksprutter er i akvarieverdenen kendt som udbryderkonger. Dette oplevede vi forleden, da vores store blæksprutte ikke var til at finde i akvariet. Efter lang tids søgen fandt vi den under gulvet, hvor den desværre var død. Den var om natten kravlet op af akvariet og ned på gulvet. Disse blæksprutter kan mase deres krop igennem huller, der er mindre end dem selv, og derfor slippe igennem steder, man ikke regner med.

Efter blækspruttens triste død, har akvariet fundet en ny ung blæksprutte, og denne gang tager dyrepasserne ingen chancer. Blækspruttens fremtidige hjem er barrikaderet med plader som er beklædt med plastikgræs-måtter. Måtterne skal forhindre blækspruttens sugekopper i at sidde fast, og dermed at den kan flygte fra akvariet. Den nye blæksprutte kan ses i akvariet om et par uger.

Sommerens aktiviteter

Sommeren på Øresundsakvariet byder på marsvin, krabber og alt godt fra havet. Alle hverdage i uge 27-33 trækker vi vod ved stranden, og ser hvad der gemmer sig i garnet. Du kan selv få lov at fange din egen krabbe, og lære mere om det lille nivende krebsdyr.

Så kom med ned under havoverfladen og få en våd, men uforglemmelig oplevelse. Læs mere om sommerens oplevelser og tiderne for aktiviteterne her.For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 03. juni 2014