Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets nyhedsbrev - august 2014

Sepiaungerne kan ses i akvariet

Øresundsakvariets nye kuld af sepiablæksprutter vokser og er nu blevet så store, at de er blevet flyttet ud i udstillingen. Du kan opleve de små bløddyr, og se dem blive fodret hver dag kl. 12.

Ud af de 500 æg, som vi fik i april, klækkede omkring 350 af dem. Takket være vores dyrepasserelev Jeppe, der har passet og plejet de små unger siden de klækkede, har vi i dag 50 små sunde unger. Sepiaerne er nu 3-5 cm lange. 

14 sepia-unger er sendt til en forsker fra Århus Universitet, som skal bruge dem til forskellige forsøg. I forsøgene skal forskerne kigge på måden blæksprutterne fanger deres byttedyr og hvilke sanser de benytter samt om det ændre sig ved forskellige bundforhold. Vores egne forsker fra Marinbiologisk Sektion, har også mulighed for at bruge blæksprutterne til forskellige forsøg. 

Læs mere om udfordringerne ved blæksprutteopdrættet her.

Gratis arrangement for årskortholder den 23. august

Dag- og nataktive dyr på det lave vand

Årskortholdere inviteres til at komme, lørdag den 23. august kl 12-15 og hjælpe naturvejlederen med at fange små og store dyr på det lave vand i Kronborgbugten. 

Vi ifører os vaders og med diverse fangstnet undersøger vi dyrelivet, som det ser ud i dagtimerne. Dagen før har naturvejlederen opsat fangstfælder, som forhåbentligt har fanget nogle af nattens aktive dyr.

Vi kigger på forskellene mellem dag- og nataktive dyr og snakker om dyrenes tilpasninger til årstidernes skiftende døgnrytme.

Tilmelding på 35 32 19 70. Husk årskortet.

Kriblende krabber i massevis

I juli har vores dyrepassere været ude og sætte ruser. Det blev til lidt fisk og denne store murerbalje fyldt med krabber.

Krabberne skal selvfølgelig vises frem i akvariet i bl.a. vores børnerørebassin. Men de skal også gemmes til vinterfoder. 

Levende krabber og rejer er vigtig føde for især akvariets blæksprutter. Fx skal de små sepiablæksprutter have levende foder, for at få nok næring til at vokse. De spiser rejer og små fisk, som i sommerhalvåret er lette at fange i Øresund. Men om vinteren, når vandet bliver koldt, søger dyrene ud på dybere vand, og det er svært at skaffe levende foder. Derfor indsamler dyrepasserne ekstra mange dyr i sommermånederne, som så kan bruges til vinter.

Det sker i september på akvariet

I september fejrer vi både fiskens og naturens dag samt afholder kulturnat i Helsingør.

På Fiskens Dag den 13. september sætter vi fokus på Øresunds fisk med en lille quiz og vi fodrer fisken i akvariet hver hele time. Akvariet er åbent fra 10-17.

På Naturens Dag den 14. september vil vi også sætte naturen i fokus. Aktiviteter på dagen vil fremgå af vores hjemmeside og på facebook, når vi nærmere os.

På Kulturnatten i Helsingør den 26. september kan du tage med på en sanselig og intens oplevelse mellem himmel og hav. Vi slukker lyset i akvariet, så du kan tage på ”natdyk” og møde det nataktive dyreliv i Øresund. Husk lygte! Vi har åben fra kl. 17:30-22:00. Læs mere om Kulturnat Nord.For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 04. august 2014