Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets nyhedsbrev - oktober 2014

Kriblende krebsdyr i efterårsferien

Kom og oplev Øresunds krebsdyr - lige fra små rejer og eremitkrebs til de store hummere og taskekrabber. Test din viden i en krible-krebsdyr-quiz, vær med til dissektion af havdyr, lære mere om dyrelivet i Øresund og klap en taskekrabbe. Hvis du tør!r.

Alle hverdage i uge 42 kl. 12:10 dissekere vi havdyr. Kom og vær med, når vi åbner op for en klumpfisk, en helleflynder, en sæl og rokker.

Du kan også komme helt tæt på dyrene og klappe en hummer ved aktiviteten "Rør ved levende havdyr". Vi har aktiviteten tre gange dagligt. Se tiderne og hvilke dyr vi dissekerer hvornår her.

Klumpfisk i Øresund

Et par klumpfiskefangster i det sydlige Kattegat i september varsler muligheden for at de måske vil kunne fanges i Øresund i de kommende måneder.

Sommerens opvarmning har nået bundvandet i Øresund her i september og oktober, og den forhøjede temperatur ”lokker” varmtvandselskende fisk, som klumpfisken, ind i de indre danske farvande. Problemet er så, at når klumpfisken kommer ned i Øresund, nærmer den kolde tid sig, og havtemperaturen begynder så småt at falde. Det gør klumpfisken sløv, og den har derfor ikke energi til at søge tilbage. Resultatet er ofte, at de dør på grund at kulden.

Denne klumpfisk overlevede heller ikke, men du kan se den helt tæt på, når vi mandag den 13. oktober kl. 12:10 dissekerer den på akvariet.

Gravide fisk

På akvariet kan du for tiden opleve gravide fisk i vores høfteakvarium. Det virker måske mærkeligt at kalde en fisk gravid, da de fleste fisk ligger æg.

Men der er én enkelt art fra Øresund, som føder levende under, og det er ålekvabben, som efter 5-6 måneders graviditet føder mellem 50-300 unger.

Udover at være levendefødende (vivipar), så er ålekvabben også en af de eneste fiskearter, som ”dier” sine unger. Det sker inde i livmoderen, hvor der findes op til 300 dievorter. 

I høfdeakvariet kan du se ålekvabbehunnerne som er godt tykke, pga. de mange levende fiskelarver.

Skal have hjælp med fødslen
Øresundsakvariets vand har en temeparatur på omkring 12 grader, men da ålekvabberne i naturen føder deres unger om vinter på lavt vand, som kun er 0-2 grader. Derfor må ålekvabberne flyttes til et akvarium med en køler på. Her kan vi få temperaturen ned under de 4 grader, som der kræves for at ålekvabben vil føde sine unger. 

Kulturnatten i København

Mød os i morgen i Botanisk Have til Kulturnatten. Vi står klar med en masse fisk og krebsdyr i et stort rørebassin. Og vores biologer og dyrepasser fortæller sjove historier hele aften. Så kom og bliv klogere på Øresunds dyreliv.

Du finder os i Biobyen i Botanisk Have lige ved indgangen fra Øster Farimagsgade.

Læs mere om Kulturnatten her.For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 09. oktober 2014