Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets Nyhedsbrev - oktober 2010

Øresundsakvariets Nyhedsbrev - oktober 2010

Velkommen til Øresundsakvariets første Nyhedsbrev.

Her kan du læse om de nye ting, der sker på akvariet samt i forskningens verden på Marinbiologisk Laboratorium.


Efterårsferien på Øresundsakvariet

Det bliver spændende at være barn og voksen i efterårsferien på Øresundsakvariet. Kom og oplev krabbevæddeløb, ”Rør ved levende havdyr” og havpattedyrsdissektioner. Krabbeløbet foregår ved siden af Øresundsakvariets indgangsparti på en dertil indrettet ”krabbevæddeløbsbane” både i uge 42 og 44 fra mandag til fredag kl. 10-15. De altid populære ”Havdyrene i Øresund – lær og rør” kommer til at foregå ude på laboratoriets forundrings – og vådbord, hvor man alle hverdage kl. 10.30, 12.30 og 14.30 i uge 42 og 44 kan høre dyrepasserne fortælle spændende historier om dyrene i Øresund, og hvor du samtidig kan røre ved dyrene. Du kan også komme tæt på havpattedyrene marsvin og spættet sæl, når havbiologerne i uge 42 dissekerer og fortæller om de spændende dyr. Læs mere om efterårsferiens arrangementer her.


Endelig kom den ottearmede blæksprutte

Så kom den endelig (ja, faktisk 2 stk.) – den længe ventede ottearmede blæksprutte (Octopus vulgaris). Den har indtaget det store akvarium i den bagerste udstilling. Blæksprutterne kom den 4. oktober fra Tyskland, og blev de første dage indkvarteret i akvariets karantæneafdeling, hvor de blev akklimatiseret til de ønskede 18-20 grader. Selvom det ikke er sædvane at navngive dyrene på Øresundsakvariet, har dyrepasserne alligevel gjort en undtagelse her og kaldt dem ”Blæk” og ”Sprutte”! ”Blæk” kan opleves i akvariet og vil blive fodret på forskellige tidspunkter hver dag. Det vil blive annonceret på hjemmesiden!


Ny rødhaj og tærber i akvariet

Øresundsakvariets biologer kunne ikke få armene ned i sidste uge, da laboratoriets skib fik 5 rokker af arten tærbe samt en småplettet rødhaj i fangsredskabet på samme tid! Det er relativt sjældent (selv i Øresund) at få så mange tærber plus en rødhaj i nettet, og fangsten viser endnu en gang at Øresunds fauna er unik. Den småplettet rødhaj er Danmarks mindste hajart, og kan blive op til 1 meter lang. Tærber er én af de almindeligste rokker i danske farvande, og kan blive op til 90 cm. Du kan opleve hajen og tærberne i vores voksenrørbassin.


Succefulde marsvineture

I midten af september var det den sidste gang Øreundsakvariets succefulde narsvineture løb af stablen, og akvariets medarbejder samt deltagerne på turene kan se tilbage på en rigtig god første "marsvinesafari-sæson", hvor vi på hver tur så marsvin, ja helt op til 25 styk på én tur!! Vi var slet ikke forberedt på at turene blev så godt modtaget af jer (vores publikum). Men alle turene blev udsolgt få timer efter at de var blevet annonceret. Så allerede nu har vi planlagt langt flere ture til næste sommer. Du får som modtager af Øresundsakvariet Nyhedsbrev mulighed for at tilmelde dig marsvinturene før alle andre. Du vil, når foråret kommer, få mere information i Nyhedsbrevet.


Nyt fra forskningen på Marinbiologisk Laboratorium

Nye spændende resultater inden for hajforskningen ser snart dagens lys på Marinbiologisk Laboratorium. Havforskeren John Fleng Steffensen har været på togt i de grønlandske farvande for at studere Havkalen eller Grønlandshajen, som den også kaldes. Studiet gik blandt andet ud på at aldersbestemmelse hajerne. Kan du huske den Grønlandshaj, der blev fanget i Øresund sidste år? Den har også været med i studiet. Læs om den her. Vi kan forhåbentlig fortælle mere om undersøgelserne af Grønlandshajerne i næste nyhedsbrev.


Har du årskort?

Hvis ikke så få et årskort til Øresundsakvariet! Med et årskort har du gratis adgang til akvariet i et år, du får 10 % rabat på alt i vores souvenirbutik og du har adgang til to årlige arrangementer for årskortholder. Årskortet koster 100 kr. for børn (3-11 år) og 150 kr. for voksne.

Det næste arrangement for årskortholder er den 24. november kl. 12. Her vises I rundt bag akvarierne, og oplever Øresundsakvariet fra en ny side. Under rundvisningen fortælles historier fra dyrepasserne og biologerne egen hverdag med de mange forskellige havdyr.Nyhedsbrevet kan også læses på Øresundsakvariets hjemmesideFor at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 12. august 2011