Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets Nyhedsbrev - december 2010

Øresundsakvariets nyhedsbrev - december 2010


Julekonkurrencer på Øresundsakvariet

I hele december måned kan du deltage i Øresundsakvariets to julekonkurrencer og vinde årskort til akvariet eller en dag som dyrepasser. Akvarienisserne har gemt sig rundt i akvarierne. Hvis du kan finde alle nisserne og svare på nogle spørgsmål har du mulighed for at vinde årskort til Øresundsakvariet. Der er præmier til de ti dygtigste nissefindere. Hvis du gerne vil opleve hvordan det er at være dyrepasser på Øresundsakvariet, kan du deltage i vores tegnekonkurrence. Her skal du tegne og farvelægge dit yndlingshavdyr. Tegningerne bliver hængt op på akvariet og efter jul vælger dyrepasserne den flotteste tegning. Vinderen bliver dyrepasser for en dag, hvor vedkommende følges med en dyrepasser og hjælper til med pasningen af dyrene. Bl.a. kan du være med til at lave foder, fange dyr fra akvariets undersøgelsesbåd og opleve akvariet fra bagsiden, hvor publikum normalt ikke har mulighed for at komme. Læs mere om julens aktiviteter og se fodringsplanen her.


Godt nyt til snorkel-glade mennesker

Bustergruppen i Helsingør har netop fået bevilget 165.000,- kr. fra Grønne Partnerskaber under Miljøministeriet. Pengene skal bruges til at anlægge 6 snorkelstier langs de nordsjællanske kyster. Sammen med stierne bliver der opsat kystformidlingsskilte, der skal formidle naturen ind mod land og fortælle om, hvilke muligheder der er for friluftsaktiviteter i området. Bustergruppen er et formidlingssamarbejde mellem en række engagerede naturformidlere i Helsingør kommune - herunder Øresundsakvariet. Projektet udføres som et såkaldt Grønt Partnerskab, hvilket betyder, atd er yderligere er en række deltagere i projektet. Blandt andet bidrager Marinbiologisk Laboratorium, Københavns Universitet, ved at stille båd og mandskab til rådighed, mens Dykkerklubben Aquanauts medlemmer deltager med frivillig hjælp til at finde egnede lokaliteter og afholde arrangementer i forbindelse med stierne. Inden projektet endeligt kan løbe af stablen, skal der findes yderligere 85.000,- kr., for at budgettet hænger sammen. Det er planen, at de to første stier er klar til brug allerede i starten af næste år.


Snorkeltrailer på vej

Bustergruppen har også fået bevilget 17.000,- kr. fra Friluftsrådet til indkøb og indretning af en snorkeltrailer. Øresundsakvariet råder over halvtreds komplette sæt snorkeludstyr bestående af våddragter, svømmefødder samt maske og snorkel. Udstyret bruges blandt andet, når skoler og gymnasier undersøger økosystemmer, men også private har mulighed for at deltage i snorkelarrangementer med Akvariet. Fordi udstyret fylder en del og er ret besværligt at transportere, foregår snorkelturene oftest ved Kronborgbugten. Men med traileren vil det være muligt at afholde snorkelture i et langt større geografisk område. Herunder også de kommende snorkelstier. Traileren vil komme til at indeholde mindst tyve komplette sæt snorkeludstyr samt forskelligt grej til at lave undersøgelser med.


Miljøministeren på Øresundsakvariet

Det Grønne Kontaktudvalg, der er kontaktforum for de grønne organisationer i Danmark, holdt for nylig møde med miljøminister Karen Ellemann på Øresundsakvariet. Årsagen til mødet var, at den danske havnatur har det rigtig dårligt - fiskebestande er fisket ned, stenrev er forsvundet og for mange næringsstoffer skylles ud i havene. Alt sammen noget der svækker miljøet. De grønne organisationer ville derfor drøfte beskyttelse af den danske havnatur med miljøministeren og hendes embedsmænd. På mødet præsenterede bl.a. Danmarks Naturfredningsforening og Greenpeace deres overvejelser omkring manglerne ved og behovet for en bedre beskyttelse af havene. Mødet blev indledt i Akvariets udstillinger med et faktuelt oplæg af akvariechef Jens. P. Jeppesen omkring Øresunds beskyttede bundmiljø og konsekvenserne af bundtrawling.


Velbesøgt efterårsferie

Efterårsferien på Øresundsakvariet var velbesøgt, og mange deltog i de ekstra aktiviteter, der foregik. Udendørs var der mulighed for at fange krabber og deltage i krabbevæddeløb, mens man inden døre kunne komme med naturvejlederen eller dyrepasseren bag kulisserne og lære mere om og røre ved forskellige dyr fra Øresund. Her kunne man f.eks. komme helt tæt på en hummer eller føle på en stor pighvar. Tre af dagene var der også dissektion af havpattedyr. Mandag og fredag gjaldt det spættede sæler, mens der onsdag blev kigget nærmere på et marsvin. Dissektionerne blev overværet med stor nysgerrighed af publikum, der ikke var blege for at komme helt tæt på de døde dyr. Der var dog enkelte blandt publikum, der blev en kende blege, da de så dyrene blive skåret op.


Kulturnatten

Vanen tro var Øresundsakvariet at finde i Botanisk Have under Kulturnatten. Her havde Biologisk Institut, Københavns Universitet, opstillet BIO-byen, der bestod af en lang række spændende stande, som formidlede den natur, vi omgiver os med. Man kunne for eksempel opleve havregrynsspisende slimsvampe, lære om opdrættede muslinger og måle kraniestørrelser på vore forfædre. Øresundsakvariet havde medbragt et stort rørebassin med totusinde liter vand og fyldt det med en række forskellige klappevenlige dyrearter som fladfisk, krabber, søstjerner og sågar en hummer. Det blev en meget velbesøgt dag og med en placering ved indgangen til BIO-byen, lagde langt de fleste gæster vejen forbi for at prøve at røre dyrene og stille spørgsmål til Akvariets naturvejleder, dyrepassere og studentermedhjælpere, der bemandende Akvariet hele dagen og aftenen.


Krabbekonkurrence på Kulturværftet

I forbindelse med åbningen af Kulturværftet i Helsingør den 10. oktober afholdt Øresundsakvariet og børnebiblioteket en krabbekonkurrence for 3-12 årige, på det nye bibliotek. Et tusind liters saltvandsakvarium blev indrettet med dyr fra Øresund, og opgaven var derefter at finde ud af, hvor mange krabber, der var i akvariet. Det var ikke nogen let opgave, da krabberne er ganske dygtige til at gemme sig. I alt var der fjorten krabber. Blandt de, der kom tættest på det rigtige antal, blev der hver dag, i de ti dage konkurrencen varede, trukket to vindere. Alle vindere fik et årskort til Øresundsakvariet, så de kan besøge Akvariet så ofte, de har lyst.


Øresundsakvariet ønsker jer en rigtig dejlig jul samt et godt nytår.

Vi glæder os til igen i 2011, at fortælle om Øresund og dets fantastiske liv.


For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dkFor at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 12. august 2011