Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets Nyhedsbrev - februar 2011

Øresundsakvariets Nyhedsbrev - februar 2011


Øresundsakvariets dyr hjælper forskningen

Huntorsk med ægMange dyr i Øresundsakvariet gyder for tiden, og det udnytter nogle af forskerne på Marinbiologisk Laboratorium.

Lige nu gyder Øresundsakvariets store torsk flere gange om ugen. Du kan være heldig at opleve det. Vi opsamler æggene, og anbringer dem i specielle kar, hvor temperaturen kan kontrolleres. Forskerne på laboratoriet sørger for at æggene klækker, og at ynglen bliver plejet. Torskelarver bruges så til forskningsforsøg.

Det er svært at vide præcis hvornår en torsk gyder, og samtidig er det umuligt at indsamle torskeæg i naturen. Så Øresundsakvariets bidrag af æg er altafgørende for disse undersøgelser.

Med forsøget vil forskerne undersøge hvor meget energi torskeyngel bruger ved forskellige temperaturer. Resultaterne af forsøgene skal bruges til at forbedre og optimere havbrug af torsk. Æggene fra Øresundsakvariets torsk hjælper til at du og jeg kan få frisk torsk på bordet med en mindre belastning for dyr og miljø.  


Vinterens arbejde mod sommerens nye gæster

Meget af det arbejde Øresundsakvariet udfører i vintermånederne er forberedelser til hvad sommeren kommer til at bringe. Det sker ofte at akvariets fiskere indfanger nye og spændende arter, som vi gerne vil vise publikum. De forskellige dyrearter kræver tit anderledes omgivelser. Nogle ønsker en kraftig vandstrøm, så der skal installeres store cirkulationspumper i akvarierne, andre kræver højere eller lavere temperatur, og nogle kræver en anden belysning, da de lever meget dybt.

AborreSenere på året skal akvariet til at vise brakvandsfisk, såsom gedder, aborre (se billedet) og sanarter. Brakvandsfisk er ferskvandsfisk, som kan leve i vand med begrænsede mængder salt. Øresunds specielle vandforhold med saltvand ved bunden og brakvand ved overfladen, er årsagen til at en del ferskvandsfisk kan leve i sundet. Ofte ses de steder med kraftige ferskvandsudløb. I nogle områder kan man derfor være heldig at fange både torsk, som er en saltvandsfisk, og aborre, der er en ferskvandsfisk, samme sted på grund af de usædvanlige forhold.

 


Gode oplevelser i vinterferien

Rør ved levende havdyrI vinterferien på Øresundsakvariet kan du få mange gode og lærerige oplevelser. Vi har aktiviteter for både små og store, hvor du kan overraskes, forunderes og fascineres.

Som noget nyt afholder vi foredrag, som er gratis når entréen er betalt. Ph.d. Michael Van Deurs kommer og fortæller om sit projekt, hvor han studerede kysttobis og dens adfærd (se tider for foredragen her). Efter foredraget kan du i akvariet se de små kysttobis og måske opleve den adfærd, der blev fortælt om.

Der vil også være dissektion af spættet sæl og de klassiske "rør ved levende havdyr"-seancer. Ved begge seancer vil akvariets dyrepassere og formidlere fortælle om dyrene og hvordan de lever i naturen. Du vil også få mulighed for at komme med om bag akvarierne og se det område, hvor Marinbiologisk Laboratorium har deres forsøg.

Læs mere om vinterferiens aktiviteter her.

For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dkFor at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 12. august 2011