Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets nyhedsbrev - april 2011

Øresundsakvariets nyhedsbrev - april 2011


Årskort-arrangement - med bl.a. dissektion af haj og rokke

Øresundsakvariet afholder et spændende, gratis arrangement, for alle årskortindehavere. Hvis du ikke allerede har købt årskort til akvariet, er der nu endnu en god grund til at få det gjort. Årskortet koster kun 150 kr. for voksne og 100 kr. for børn under 12 år. 

Arrangementet foregår lørdag den 16. april 2011 fra kl. 12:30 til 15:00.
Dagsplan:  

  • 12:30: Velkomst i auditoriet. Her vil du få et kort foredrag om dagens program, samt lidt om akvariets historie og arbejde.
  • 13:00: Rundvisning i og bag akvariet. Der vil du se akvariets nye karantæne-afdeling og høre om de igangværende forsøg, der bliver udført backstage.
  • 13:45: Pause med kaffe, the og kakao i auditoriet.
  • 14:00: Dissektion af haj og rokke på akvariets vådbord. Du kan være med til at undersøge, hvordan disse dyr har tilpasset sig til et liv under vand gennem de sidste 400 millioner år, og høre vores haj-specialist fortælle historier om hajer og rokker i Danmark, samt resten af verden.
  • 15:00: Afslutning.

Arrangementet kræver tilmelding. Dette kan gøres på mail eller på telefon.
Mail: kvedel@bio.ku.dk
Telefon: 28 75 19 58


Eremitkrebsens sjove og finurlige liv

Ved første øjekast vil de fleste være enige om, at eremitkrebsen (Pagurus bernhardus) ser løjerlig ud. Da eremitkrebsens bagende er blød og sækformet, skal den beskyttes mod fjender. Sneglehuset, som den bor i, tjener som panser mod rovdyr. Nogle gange slæber eremitkrebsen rundt på uventede gæster, som ses ved at sneglehuset kan være beklædt med en ”dunet” overflade. Det er en koloni af pindsvinepolypper (Hydractinea echinata), der lever af de madrester, eremitkrebsen ikke får fat i, når den piller sit bytte fra hinanden. Pindsvinepolyppens affaldsprodukt er kalk, som gør sneglehuset større, og derfor kan eremitkrebsen blive boende længere i sit hus, hvorved det farlige boligskifte udsættes. Hvis der er polypper på ydersiden, vil der ofte også være en eremit trådsnegl (Cuthona nana) inde i sneglehuset. Det er en lille nøgensnegl, der lever af pindsvinepolypperne. Når huset er fyldt med polypper, kravler nøgensneglen ud og ”høster”. Den sørger for ikke at spise op, inden den trækker sig tilbage og venter på at kolonien af polypper igen skal vokse sig stor. Her er altså tale om noget så sjældent som en symbiose mellem 3 dyr. Symbiose betyder egentligt samliv. Ofte er de involverede organismer afhængige af hinanden for at overleve, da kaldes det for gensidig symbiose.

Du kan komme og give eremitkrebsene mad i vores rørebassin mandag, onsdag, fredag, lørdag og søndag kl. 11:00. 


Sommerens hval-safarier

 Vi kan med glæde fortælle, at vi i år vil gentage sidste års helt store succes, nemlig marsvine-safarierne. Vi har i år planer om at afholde endnu flere ture, grundet sidste års store efterspørgsel. Derfor vil der i år være endnu flere ture i skolernes sommerferie, august og evt. september måned alt afhængigt af interessen.

  


Marsvine-turene foregår:

Tirsdag og torsdag fra kl. 19:00-21:00 i uge 26-32.
Du kan booke dig på disse ture fra den 20. juni kl. 12:00. Alle efterfølgende hverdage kan der bokkes fra kl. 10:00-13:00. Telefon: 35 32 19 70

Desuden er vi lige nu i gang med at købe en endnu større og bedre gummibåd, som vil gøre turene sjovere og mere behagelige. Der kan være 10-12 personer ombord pr. tur alt efter, hvor mange børn der er med.


Svend blæk forudsiger fordboldkamp


Øresundsakvariets populære blæksprutte Svend Blæk er blevet hyret af det lokale fodboldhold ” Elite 3000” til at spå om vinderen af deres hjemmekampe resten af sæsonen. Mandag d. 21. marts kl. 10:00 var det tid til første spådom: Hvem ville vinde kampen mellem ”Elite 3000” og Herlev? Svend valgte efter lidt overvejelse Herlev som vindere. Søndag d. 27. marts blev kampen afgjort, og den endte 1-2 til Herlev. Så endnu engang havde Svend ret.

Næste kamp Svend skal spå om, bliver spillet den 10. april mod boldklubben Avarta fra Rødovre.

Det bliver spændende at se, hvad Svend spår til den tid.

Du kan få flere oplysninger om Svend Blæk her og bliv venner med ham på Facebook.For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dkFor at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 12. august 2011