Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets Nyhedsbrev - august 2011

Øresundsakvariets Nyhedsbrev - august 2011


Var det en sværdfisk eller en hvidnæse som blev set i Øresund ud for Lomma?

Under en sejltur den 26. juni ud for Lomma på den svenske kyst så Davor Jakic pludselig noget i havoverfladen, som han aldrig havde set før. Noget, som han troede, var en fisk eller en hval brød flere gange overfladen i nærheden af båden, og han kunne se et par finner stikke op over vandet. Heldigvis fik han i sidste øjeblik, inden den forsvandt, et billede af dyret. Tilbage på land sendte han billedet til diverse fiske- og hvaleksperter deriblandt Øresundsakvariet. Konklusionen var ikke klar, da nogle mente at der var tale om en hvidnæse (hval) som lå på si! den, så den ene brystfinne og halen kunne ses, mens andre mente at det var ryggen og halespidsen af en sværdfisk. Begge gæt er efter Øresundsakvariets eksperter sandsynlige (se f.eks. foto af sværdfisk), idet begge arter hvert år er set i danske farvande.


Årskortarrangement på Øresundsakvariet den 20. august

Så er det blevet tid til årets anden årskortarrangement, som løber af stablen den 20. august kl. 12:30-14:30. Arrangementet er gratis for alle med årskort, så hvis du ikke allerede har et, så er der her endnu en god grund til at få det. Årskortet koster 150 kr. for voksne og 100 kr. for børn under 12 år.

 

Programmet for de 2 timer er:

Kl. 12:30-13:30 fisker vi i Øresund. I august måned er der masser af liv i Kronborgbugten, så bevæbnet med det store vod, rejehove og net drager vi sammen ned til stranden, hvor vi undersøger det lave vand. Naturvejlederen fortæller om de mange dyr, som vi kan fange.

Kl. 13:30-14:30 starter vi i kantinen med at en dejlig kop kakao, te eller kaffe, hvorefter vi går bag publikumsakvarierne, for at se hvilke spændende projekter dyrepasserne og biologerne roder med.

Arrangementet kræver ingen tilmelding, men ring alligevel til akvariet på tlf. 35 32 19 70 og få dig skrevet på listen, så vi ved hvor meget kakao, der skal laves.


Foreløbig status på succefuld marsvineture med Øresundsakvariet

Vi er godt igennem halvdelen af sommerens planlagte marsvineture, og indtil videre har arrangementerne været en succes. På den første tur blev der kun set et marsvin på grund af for megen vind, men på de efterfølgende ture har vi set ca. 5-15 marsvin i alt. På turene brød hvert marsvin overfladen ca. 20-50 gange. Tre ture har vi måttet aflyse på grund af dårligt vejr, men vi forsøger at erstatte de aflyste ture her i august måned, så alle tilmeldte får lejlighed til at se marsvin. Personer som har fået deres tur aflyst, kommer føsrt til fadet næste sommer.


Grådig havtaske

Akvariets stolthed, havtasken (se billede), som vi modtog i januar 2011, angreb i juli måned langen, som svømmer i det samme akvarium, og forsøgte at spise den. Det er egentlig ikke så unaturligt, at havtasker forsøger at spise måltider, der er større end dem selv, men dette måltid var ca. 1/3 så stor som den selv. Angrebet skete under en fodring af alle dyrene i mudderbundsakvariet, og heldigvis fik dyrepasseren forpurret havtaskens forehavende ved at tage fat i begge fisk og hive langen ud af munden på havtasken. Langen er kommet sig over angrebet, men den svømmer sjovt nok ikke så tæt på havtasken mere. Naturen er grusom, men betagende!


Sortfisk fanget i Øresund igen

Mandag den 4. juli ved 21-tiden gjorde en fritidsfisker fra Lomma i Sverige store øjne, da han trak sit garn op af havet fra 3 meters vand under kysten. I nettet hang nemlig endnu en sortfisk magen til den, som blev fanget i Øresund i 2010, dog noget større. Sortfisken er en meget sjælden fangst i dansk/svensk farvand. Den lever normalt på 50-300 meters dybde, men kan gå helt ned til 1050 meter. Interesserede kan se sortfisken udstillet på Øresundsakvariet i en fryser. Senere vil den blive sendt tilbage til Sveriges Naturhistorisk Museum eller Zoologisk Museum i København til nærmere undersøgelser.


Gang i sommerens marine aktiviteter på Øresundsakvariet

Der er stadigvæk fuld gang i de marine sommeraktiviteter på Øresundsakvariet. Hele sommeren igennem på alle hverdage, kan du deltage i en række spændende aktiviteter, de fleste af gratis, når entréen til akvariet er betalt eller hvis du har årskort. Se aktiviteterne her, og mød op i akvariet alle hverdage kl. 11:30. Du skal kun tilmelde dig onsdagens vandkikkertsafari (se billedet). Ved resten af aktiviteterne møder du bare op.


For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dkFor at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 12. august 2011