Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets nyhedsbrev - juni 2015

Sommeren på akvariet

Sommeren på Øresundsakvariet byder igen i år på spændende aktiviteter i og omkring havet. Sammen med akvariets formidlere kan akvariets gæster komme nærmere på kystens dyreliv. I alle hverdagene i sommerferien fra den 29. juni til og med fredag d. 7. august vil akvariet afholde to dagsarrangementer.

Det ene er en hyggelig tur ned på Nordhavnens moler på jagt efter strandkrabber. Her, udstyret med en krabbefanger, vil vi i fællesskab indfange krabber, og guiden vil undervejs fortælle spændende historier og informationer om dette meget almindelige, men meget vigtige dyr i havet.

Dagens andet arrangement er en fisketur på Kronborgstranden med et stort net. Her vil akvariets guide, med hjælp fra gæsterne, trække dette store net over havbunden. Fangsten vil blive puttet i en masse baljer, så gæsterne kan se og opleve fangsten, mens guiden fortæller om alle dyrene.

Hvalsafari på Øresund

Øresund er et meget levende farvand. Udover en masse spændende fiskearter, vil der også kunne opleves et væld af havpattedyr. Både sæler og mindre hvaler boltrer sig i de store mængder af føde, som sild og makreller. Et af disse havpattedyr er marsvinet. Det er den mest almindelige hval i Danmark og igennem Øresundsakvariet, vil man have mulighed for at komme ud på Øresund og opleve denne hval. Med akvariets store RIB-båd (gummibåd), som er godkendt til at have 12 gæster med ombord, vil akvariets biologer og naturvejledere kunne give gæsterne en helt speciel oplevelse ved at komme helt tæt på marsvinene i Øresund. Disse hvalsafariturer kan bookes hos Øresundsakvariets billetsalg fra mandag d. 8. juni kl. 10:00. Turene ligger hver tirsdag og torsdag fra kl. 16-18 og igen 19-21.  

Akvariets sepiablæksprutter bruges til forsøg 

Den 20. maj i år modtog Øresundsakvariet en stor mængde sepiablæksprutte æg, nemlig 150 stk. Disse æg er nu klækket, og akvariets dyrepassere står nu med omkring 40 små unger, som inden længe skal ud i udstillingen, så gæsterne kan opleve denne flotte blæksprutteart. Udover at kunne vise dem til gæsterne, er hovedformålet dog at forskerne på laboratoriet, som akvariet hører under, skal bruge disse spændende dyr til nogle adfærdsundersøgleser.

En studerende på Københavns Universitet skal undersøge, hvor meget ilt han-blæksprutterne bruger, når de ser en anden han. Dette måles ved at blæksprutten svømmer ind i et kammer, som en forsker lukker tæt. Heri placeres der en iltsensor, som måler iltforbruget hos blæksprutten. På billedet kan du se opbygningen af forsøgsopstillingen.

En anden studerende skal undersøge, hvilke fødeemner, blæksprutterne går efter. Det vil sige, at man kigger på reaktionen hos blæksprutten, når den bliver præsenteret over for en fisk som svømmer eller en krabbe, der kravler.  

Akvariets chefdyrepasser deltager i Grønlandshaj-projekt

Øresundsakvariet er en del af Marinbiologisk Sektion under Københavns Universitet. Dette betyder, at akvariets ansatte ofte hjælper til under forskellige forsøg og opstillinger hos forskerne. Et af de større forsøg/projekter er hos en lektor, som er igang med at undersøge Grønlandshajens vandringer og adfærd, samt at finde frem til en metode til at aldersbestemme dette mystiske dyr. Hajen lever primært omkring Grønland på meget store dybder. Hvad den laver og spiser, er det store mysterie. Dette projekt er akvariets chefdyrepasser blevet en del af og har deltaget i to ekspeditioner til Grønland. I år går turen så til Diskoøen på Grønlands vestkyst. Her skal forskerne indfange hajerne fra de store dybder (de lever helt ned til 1.500 meter under overfladen) og få dem ind i en kasse på 4 meter i længden. I denne kasse har forskerne mulighed for at måle hajens iltforbrug. For at vores gæster kan følge med i dette spændende projekt, vil der på vores hjemmeside blive oprettet en blog, hvor de, der er interesseret, kan følge med i dagenes aktiviteter.    

Efter 5 måneder i pleje er klumpfisken nu på vej til Jylland

Den 19. december 2014 fik Øresundsakvariet indleveret en lille klumpfisk, som var blevet fanget af en svensk garnfisker. Da klumpfisken er en varmtvandselskende fisk, ville den være død af kulde i løbet af vinteren. Akvariets dyrepassere satte den derfor ned i en stor tank på 200.000 liter vand. I denne tank var det muligt at holde temperaturen på 15 grader, hvilket er den optimale temperatur. I de sidste fem måneder har dyrepasserne været nede hos fisken og fodre den mindst én gang om dagen. 

Øresundsakvariet har ikke noget akvarie, som er stort nok til, at denne kæmpe fisk ville kunne trives, så målet var at få fisken til Nordsøen Ocenarium i Hirtshals, hvor de har et akvarie, som er stort nok til at holde disse store dyr. Efter 5 måneders pleje hos Øresundsakvariets dyrepassere, blev det så tid til at hente klumpfisken. Klumpfisken ankom til Hirtshals torsdag aften kl. 19. Inden den blev sat i det store akvarium blev den vejet. Vægten blev målt til 26 kg. Så i den periode akvariet har haft den har den taget 13 kg på.For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 29. maj 2015