Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets Nyhedsbrev - oktober 2011


Oplev en bid af Øresund på Kulturnatten

Øresundsakvariet rykker den 14. oktober ind i Botanisk have, hvor du vil få mulighed for at opleve en lille del af Øresunds fantastiske natur. Vi deltager hvert år i kulturnatten sammen med Marinbiologisk Laboratorium, hvor der bliver opstillet en stand i Botanisk have. Det sker den 14. oktober fra kl. 18 til 24, hvor to guider vil fortælle om dyrelivet i de danske farvande.

Øresundsakvariet opstiller et kæmpe kar på 2000 liter, hvor du har mulighed for at se og røre mange af de dyr, der lever i Øresund. Ud over dyrene vil det gennemgående tema for resten af forskningsstandene være ekspeditioner, som forskere vil fortælle om.


Spændende nye resultater inden for forskning

Akvariet er en del af Marinbiologisk Laboratorium, og det betyder, at meget af den nye viden og nye forskningsprojekter samt resultater løbende bliver præsenteret for akvariets ansatte, som kan videreformidle denne viden til besøgende.

En forsker på Marinbiologisk Laboratorium har de sidste par år haft fokus på  grønlandshajer (se billedet til venstre af NOAA) - fra aldersbestemmelse til deres vandringer. En af de store udfordringer er at bestemme alderen. Hos almindelige benfisk (torsk, sild, sej osv.) kan man bestemme alderen ved at undersøge deres øresten med en bestemt teknik. Men da hajer ikke har disse øresten, er denne form for aldersbestemmelse ikke mulig, og man leder nu efter en anden metode.

Grønlandshajen lever mest i de arktiske egne omkring Grønland, Canada og Alaska.
Dens føde består mest af sæler og større fisk, men man har også fundet rester af rensdyr, isbjørne og heste. Den nuværende forskning viser, at disse hajer kan blive meget gamle – helt op til omkring 200 år, selvom der stadig er stor usikkerhed i aldersbestemmelsen.

Undersøgelser i grønlandshajens vandringer og bevægelsesmønster er i gang. Hvor svømmer de hen på de forskellige årstider, og svømmer de i flok? Undersøgelserne foregår ved, at man fæstner satellitsendere på et antal hajer (se billedet til højre af John F. Steffensen), som efterfølgende bliver sat fri. Efter 112 dage løsner senderne sig automatisk og kommer op til havoverfladen. De registrerede data om dybde og temperatur bliver sendt videre til en satellit. 

Resultaterne viste, at en af hajerne havde bevæget sig helt ned til dybder på over 1500 meter. Men det mest spændende var, at fire af senderne dukkede op i samme område, efter at hajerne havde tilbagelagt over 1000 km på de 112 dage. Alle hajerne var blevet mærket på Grønlands sydvestkyst, og senderne blev fundet 1000 km nordligere ved grønlands nordvestkyst. Alle resultaterne skal nu bearbejdes, og en ny viden kan samles om disse specielle dyr.


Øresundsakvariet har fået ny båd

En ny båd er ankommet til Øresundsakvariet.

Øresundsakvariet fik i 2001 sin første RIB-båd (gummibåd), som skulle bruges til skoleundervisning. Det viste sig straks at blive en stor succes, da det gav skolerne mulighed for en mere aktiv undervisning omkring biologi. I gennemsnit bruger akvariet gummibåden op til 19 gange om måneden i de travle undervisningsperioder. Disse turer er forholdsvis gymnasieklasser og 8-10 klasser.  I 2010 og 2011 har vi haft meget stor tilstrømning til vores ture på udkig efter marsvin. Vi fik i 2010 afholdt 14 marsvinesafarier og i 2011 omkring 19 marsvinesafarier med gæster. 
 
Det blev besluttet at indkøbe en ny båd med mere plads og bedre sikkerhed, og den er nu kommet fra England. Personalet har glædet sig meget, da den nye båd er betydelig større og giver nye muligheder i undervisningen. Samtigdig har den plads til forskningsinstrumenter og indfangningsmaterialer. Som noget helt specielt har båden et termisk kamera, som giver mulighed for at finde og se forskellige havpattedyr om natten.

Også Marinbiologisk Laboratorium vil få glæde af den nye båd, som giver flere muligheder for nye undersøgelsesaktiviteter. 


Kokke-aften på Øresundsakvariet

 

”Har du nogensinde smagt fjæsing?” 

”Kan man spise almindelige krabber fra stranden?”

 Torsdag den 24. november fra kl. 18 til 21 byder Øresundsakvariet indenfor til en anderledes sanseoplevelse. Du får mulighed for at smage forskellige havdyr, som ikke er gængse spisefisk i Danmark – fjæsinger, krabber og knurhaner.

Øresundsakvariet arrangerer i samarbejde med Aarstiderne i Humlebæk en madaften, hvor man også kan deltage i selve madlavningen og få inspiration til nye og spændende fiskeretter til middagsbordet. Mens det står på, vil Øresundsakvariets medarbejdere fortælle mere om de danske havdyr, og hvordan fiskeriet har udviklet sig i Danmark.

Flere informationer om fx tilmelding vil blive publiceret på Øresundsakvariets hjemmeside: www.oeresundsakvariet.dk 


Efterårsferien på Øresundsakvariet

Kom og få en "vanvittig" spændende oplevelse på Øresundsakvariet i efterårsferien. Igen i år åbner vi op for en masse fantastiske aktiviteter i efterårsferien, så tag hele familien med på akvariet. Se program og aktiviteter i efterårsferien her.For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 05. oktober 2011