Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets Nyhedsbrev - december 2011

Øresundsakvariets Nyhedsbrev - december 2011


Julemåneden på Øresundsakvariet

Så har julemåneden igen ramt Øresundsakvariet, og det skal naturligvis fejres. Akvariets nye blæksprutte vil hver dag op til jul åbne sin pakkekalender, og det vil foregå kl. 12.00 og 15.00 på hverdage samt kl. 12.00 og 13.00 på søndage. Der vil også blive afholdt to konkurrencer. I "Den store nissejagt" skal du finde nissefamilien, som har gemt sig i akvarierne, og hvis du kan finde dem alle, er du med i lodtrækningen om årskort til akvariet. Du kan også tegne dit yndlingshavdyr. Tegningerne bliver hængt op i akvariet og efter jul vil dyrepasserne udvælge den bedste tegning. Ejermanden vinder en tur for hele familien (maks. 6 personer) i akvariets store nye gummibåd, til foråret. Læs mere her.


Nye dræbergopler på akvariet

Så har vi igen fået dræbergopler på akvariet. To af akvariets ansatte brugte det meste af en nat på at køre rundt om Isefjorden for at lede efter goplerne. Goplerne er nemlig nemmest at fange om natten,  hvor man iført våddragt svømmer rundt med en kraftig lygte og lyser efter dem. Da dyrene er meget skrøbelige, bliver de indfanget enkeltvis i syltetøjsglas. Dræbergoplen er det, der kaldes en invasiv art. Det vil sige, en organisme, der ikke oprindeligt er hjemmehørende i Danmark og derfor ingen naturlige fjender har. Den kan derfor brede sig eksplosivt. Sit navn har den fået, fordi den er meget grådig. Den lever af dyreplankton, der bl.a. består meget af fiskeyngel. Under optimale forhold kan den æde 10 gange sin egen vægt på et døgn. På grund af dens grådighed kan den have stor negativ indflydelse på fiskebestandene, og i Sortehavet har den været skyld i, at flere fiskebestande er kollapset. Modsat de gopler vi ellers kender, kan dræbergoplen ikke brænde, og den er fuldstændig harmløs over for mennesker.


Flere gopler

Akvariets dyrepassere er i øjeblikket i gang med at opdrætte øregopler, som er den art, vi nok bedre kender som vandmænd. Øregoplerne har en meget avanceret forplantning. Det befrugtede æg udvikler sig til et larvestadie, som efter nogen tid søger ned på bunden og sætter sig fast. Her ændrer larven udseende og ender med at ligne en søanemone i miniatureudgave. Den kan leve her på bunden i flere år, men med jævne mellemrum stopper den med at æde og begynder i stedet at knopskyde bittesmå nye vandmænd. Den ligner nærmest en stabel tallerkner, hvor den øverste tallerken indimellem svømmer væk. Du kan se de små nye øregopler i udstillingen på Øresundsakvariet.


Rødhajer i parringshumør

Øresundsakvariet modtog for nylig en rødhaj fra Esbjerg. Hajen var en hun og umiddelbart efter ankomst begyndte den at lægge æg. Efterfølgende er hanhajerne gået i gang med at parre sig med hende. Hajer har indvendig befrugtning, og det er en voldsom affære, når de går i gang med parringen. Hannerne bider sig fast i en af hunnernes brystfinner og snor sin krop om hunnens for derefter at føre et af sine to parringsorganer ind i hunnens gat. Parringsorganerne kaldes også klasper og er omdannede gatfinner. For enden af klasperne sidder der nogle kroge, som bliver foldet ud under parringen for at hjælpe med at holde dem på plads. Efter befrugtningen lægger hunnen de færdige ægkaplser på bunden, hvor de ved hjælp af spiralformede tråde bindes fast til tang. Efter seks måneder klækker ægget, og ud kommer en færdigudviklet rødhaj på ca. 10 cm.


Kæmpe hummer

Midt i november ankom en ny gæst til akvariet. En fisker havde ud for Hesselø i Kattegat fanget en kæmpehummer på hele 4,6 kg og med en klosaks på 30 cm. Den blev senere solgt på Gilleleje fiskeauktion til Adamsen´s Fisk på Gilleleje havn. Da akvariet fik nys om den store hummer, kontaktede vi ejeren Dan Adamsen for at høre, om ikke han var interesseret i at donere dyret til akvariet, og det var han heldigvis. Hummeren anslås at være mellem 15 og 40 år gammel. Den noget upræcise aldersbestemmelse skyldes,  at hummere kan vokse med meget forskellig hastighed alt efter hvor meget føde, der er tilgængelig. Da den oveni løbende skifter sin skal, når den vokser, er der ingen faste dele på hummeren, hvor man eksempelvis kan tælle vækstlinier. Det er den største hummer, der er blevet indleveret til akvariet i de næsten 40 år, det har eksisteret, og det nok tvivlsomt, om det nogensinde kommer til at ske igen, da hummere i den størrelse hører til de absolutte sjældenheder. Selvom hummeren er ganske pæn i størrelse, er der dog et stykke vej op til verdensrekorden, som er på 9,3 kg og som blev fanget i England.  Hummeren har fundet sig godt til rette i Øresundsakvariet. Den blev først udsat i Kullenakvariet, men da den valgte at parkere sine følehorn i en søanemone, besluttede dyrepasserne at flytte den til voksenrørebassinet, hvor den straks tog bolig i den hule, dyrepasserne havde konstrueret til den.  


Sær fisk på akvariet

Onsdag den 30. november fik Øresundsakvariet besøg af en meget usædvanlig fisk. Fisker Jens Dam Rasmussen i Vedbæk havde nemlig fået en klumpfisk i garnet, og han kontaktede Øresundsakvariet, som hentede fisken. Den blev målt til at være 76 cm fra hoved til hale og vejede 19 kg. Da Øresundsakvariet ikke råder over akvarier, der er store nok, blev den midlertidigt udsat i en 120.000 liter stor filtertank. Her skal den gå, indtil kollegerne fra Nordsøen Oceanarium i Hirtshals afhenter den. Oceanariet råder over Nordeuropas største akvarie på 4,5 mio liter og har stor erfaring med at holde netop klumpfisk. Hvorfor overhovedet tage fisken ind til Øresundsakvariet, når der ikke er plads til den? Klumpfisk holder normalt til i varmere farvande, så den er simpelthen kommet gevaldigt på afveje. Efterhånden som vandtemperaturen falder, vil den få sværere og sværere ved at klare sig og til sidst dø. Derfor fandt vi, det var bedst, at den får en chance for at overleve i Hirtshals. Du kan se TV2 Lorrys indslag om klumpfisken her


Rigtig glædelig jul og godt nytår

En hilsen fra Akvariechefen Jens P. Jeppesen:

"Alle nyhedsbrevs modtagere ønskes hermed en glædelig jul og et godt nytår med ønsket om at se Jer alle på Øresundsakvariet næste år til spændende arrangementer og fantastiske marine dyr!"For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 13. december 2011