Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets nyhedsbrev - februar 2012

Øresundsakvariets nyhedsbrev - februar 2012


Sælunger – hvad sker der med dem, der ikke kan klare sig?

Som du måske har læst blev der for nyligt fundet en gråsælunge nord for Helsingør (se her). Ungen så ud til at være i nogenlunde stand, så den blev ladt i fred, og forhåbningen er selvfølgelig at den klarer vinteren. Men hvad sker der egentligt med de unger, der ikke er i stand til at klare sig selv? Hvis man finder en sæl på stranden, bør man forstyrre den så lidt som muligt. Normalt vil den smutte i vandet igen, når den er udhvilet, men hvis den bliver liggende samme sted i flere dage, bør man kontakte vildtkonsulenten i sin lokale enhed af Naturstyrelsen. Han rykker ud og tilser dyret, og hvis han vurderer at det ikke er i stand til at overleve, vil han aflive det på stedet. Var ungen i stedet blevet fundet i Tyskland eller Holland havde der udspillet sig en helt anden historie. Her ville vildkonsulenten have bragt dyret ind til en vildtplejestation, hvor det ville blive passet og plejet til det var kommet til hægterne og derefter sluppet ud i det fri igen. Det lyder jo umiddelbart bedre i vores ører, så hvorfor har vi ikke den samme praksis i Danmark? Handler det om at vi ikke vil ofre de penge det koster at pleje dyrene eller er vildkonsulenterne bare kolde og kyniske mennesker? Nej, det handler faktisk om at vi i Danmark fører en ansvarlig forvaltning af sælerne. Først og fremmest er det ganske naturligt at ikke alle sælunger overlever. For gråsæler er det op mod 60%, der ikke når at blive 1 år gamle, og tallene er sandsynligvis tilsvarende høje for den spættede sæl. Når man begynder at tage svage dyr ind for derefter at slippe dem fri igen, blander man sig i naturens orden. Naturen har en hård frasortering af de svageste individer, dvs. dem der måske ikke vokser så godt som de andre, er mere modtagelige overfor sygdomme osv. Derfor er det bedste at lade naturen gå sin gang, så bestanden holder sig så sund og stærk som muligt.


Søsolen - en farlig fætter

I vores ”mudderbunds-akvarie” kan man se den røde og hvide, piggede søsol (Crossaster papposus) og den orange ru søsol (Solaster endeca). Du kan kende dem på de 10-13 arme. De findes i de danske farvande og er nogle farlige fætre. De lever nemlig af dyr fra samme slægt som dem selv, og deres livret er søstjerner.

Søsolen klassificeres i rækken Pighuderne (Echinodermata). Denne gruppe af dyr rummer mange arter bl.a. søpindsvin, slangestjerner, søpølser og søstjerner. I Øresund finder man bl.a. søsole på hestemuslingebankerne. Her jager de andre pighuder. Hvis de får fat på en søstjerne, holder de fast på den med deres sugekopper. Så snart søstjernen fornemmer at der er fare på færde, vil den ”afkoble” den arm, der er fanget. Derved kan den flygte, en arm fattigere, men dog i live. Det smarte er at pighuder kan regenerere mistede lemmer, så efter et stykke tid gror søstjernens arm ud igen.


Få lidt ekstra ud af dit besøg i vinterferien

Vi har lavet et rigtig spændende program med forskellige aktiviteter i løbet af dagene:

Fra den 11.–26. februar (uge 7 og 8) holder akvariet åbent for dig hver dag fra kl. 10–17.

  • Der vil være fodringer hver hele time fra kl. 11 – 16
  • Alle dage vil en formidler tage 25 heldige gæster med "backstage", hvor han vil fremvise forskellige dyr fra Øresund. Det vil foregå kl. 11.25 og 13.25.
  • I hverdagene vil der en gang om dagen være dissektion af forskellige havdyr.

Tidspunkter for dissektionerne bliver annoncerede på vores hjemmeside den 6. februar.

Så tag dine børn/børnebørn under armen og besøg Øresundsakvariet i vinterferien. Vi ses!
For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 01. februar 2012