Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariet nyhedsbrev - marts 2012

Foråret på Øresundsakvariet kommer til at byde på en masse spændende aktiviteter og nyheder for vores gæster.


Påskeferien på Øresundsakvariet
Den første periode med aktiviteter bliver i påsken, og de kommer til at foregå fra den 31. marts til den 9. april. I hele påsken vil vi have forskellige aktiviteter, som vores gæster kan deltage i, efter at entrébilletten er betalt.
Akvariets formidler vil tage gæsterne med ud bag ved i vores formidlingsområde, hvor de vil vise forskellige spændende havdyr, og som noget nyt vil vores ”rør ved levende havdyr” bestå af forskellige temaer. Der vil blive sat fokus på dyregrupper som krebsdyr, fladfisk og pighuder, og vores meget kompetente formidlere vil fortælle spændende historier om disse store dyregrupper i Øresund. ”Rør ved levende havdyr” vil finde sted to gange dagligt hele påskeferien igennem.
Der vil også blive dissekeret forskellige havdyr hver dag. Disse dyr kan være alt fra små hajer til blæksprutter og torsk, og formidleren vil fortælle om anatomien hos de forskellige dyr. Læs mere om aktiviteterne her.


Forskningens døgn
Fra den 19. – 20. april vil Øresundsakvariet deltage i forskningens døgn inde på Vor Frue Plads i København. Her vil akvariet stille op med et kæmpe rørebassin med alt godt fra Øresund, og publikum vil kunne opleve alt fra hummere og taskekrabber til fladfisk, søstjerner og søanemoner.  Da Øresundsakvariet er en del af Marinbiologisk sektion i Helsingør, vil akvariet medbringe en masse spændende plancher og mindre udstillinger omkring den havforskning, som foregår i Danmark.


Bededagsferien
Fra den 4. til den 6. maj vil gæsterne på Øresundsakvariet igen kunne komme til at deltage i vores populære ”rør ved levende havdyr”. Guiderne vil tage publikum med bag om akvarierne og ud på vores vådbord, hvor akvariets formidlere vil underholde gæsterne med en masse spændende historier om dyrene i Øresund. Hold øje med vores hjemmeside for mere information.


Kristihimmelfartsferien
Fra den 17. - 20. maj vil Øresundsakvariet lave en masse spændende aktiviteter for publikum. I hele Kristihimmelfartsferien vil akvariets gæster få mulighed for at deltage i en fisketur på Kronborgstranden. I den lille Kronborgbugt, der ligger mellem den lille lystbådshavn, Nordhavnen og Kronborg, finder man et utroligt dyreliv, fordi der her er mange forskellige levesteder tæt på hinanden, lige fra sandbund til ålegræsenge og stenrev. Så kom med akvariets formidlere ned til stranden og vær med til at trække det store vod igennem vandet og se, hvad der bliver fanget. Formidleren vil derefter fortælle om alle de flotte fisk, som bliver fanget.
Ud over fisketuren vil akvariet også underholde publikum med ”rør ved levende havdyr”-arrangementet, hvor de lidt mere ”sjældne” dyr vil blive taget frem og vist til publikum. For dem som tør, vil der blive mulighed for at røre nogle af dyrene. Hold øje med vores hjemmeside for mere information.


Pinseferien
I pinseferien kan publikum komme med på en tur ud på Øresund.
I 2011 investerede Øresundsakvariet i en ny båd, som er mere sikker og mere komfortabel til såvel undervisning som marsvine-sejlture med gæster og skoleklasser. Denne båd er godkendt efter alle de sikkerhedsregler, der findes indenfor sejlads. 
I pinseferien, nærmere bestemt den 28. maj,  vil det være muligt for vores gæster at komme på en vandkikkertsafari med denne båd, sammen med to besætningsmedlemmer fra akvariet. Der vil blive udbudt tre ture, som man kan melde sig til.  Der er dog kun plads til 12 personer ombord samt to besætningsmedlemmer. Hold øje med vores hjemmeside for mere information.
Turene koster kr. 50,00 pr./pers.

Nye dyr ankommer til akvariet


Akvariets medarbejdere bruger hele sommeren på at sætte fiskefælder rundt omkring i Øresund, fra det lave vand til det dybe, i håb om at komme til at fange nogen nye dyr til udstillingen. Desværre er det ikke alle dyr, der er lige nemme at fange. Enten fordi de er meget sjældne, eller fordi de kan tage skade under indfangningen. Derfor bliver akvariet nødt til at kontakte nogle indsamlere en gang i mellem, som kan hjælpe akvariet med at skaffe netop disse dyr. I april måned vil akvariet modtage en masse nye og specielle dyr til udstillingen.

Blæksprutter
Denne sending vil indeholde en klase æg fra sepia blæksprutten. Akvariet håber på, at disse æg vil klække i akvariet, så medarbejderne kan vise publikum hele stadiet fra æg til voksenstørrelse.  Sepia blæksprutten er en tiarmet benthopelagisk blæksprutte. Det betyder, at den både lever frit i vandet, men også godt kan lide at grave sig ned i sandbunden. Det er første gang, akvariet vil kunne vise publikum denne flotte blæksprutte.
Da akvariet desværre har mistet sin gamle Svend Blæk grundet alderdom, vil der også ankomme en ny ottearmet blæksprutte. Sådan en ottearmet blæksprutte som Svend Blæk har en levetid på mellem 15 og 18 måneder. Men Svend holdt meget længere, end akvariets medarbejdere havde regnet med. Da han døde, regnede akvariets medarbejdere på, at hans alder var på omkring 20 måneder. Akvariet modtog Svend den 4. oktober 2010, og da var han allerede et par måneder gammel, så han har haft et langt og spændende liv på Øresundsakvariet med en masse udfordringer. Svend Blæk endte sine dage med kendisstatus i både TV2 og på radioen.

Monster ål
Akvariet vil også modtage en havål. Havålen (Conger conger) er en ålefisk i samme gruppe som den almindelige ål (anguilla anguilla), men har sin egen familie. Disse store havål kan blive op til omkring 3 meter lange og kan i sjældne tilfælde komme op og veje over 60 kg.  Den ål, akvariet kommer til at modtage, vil selvfølgelig ikke være så stor.

 For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 26. marts 2012