Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets nyhedsbrev - juni 2012

Kom med Øresundsakvariet på hvalsafari i Øresund

Oplev Danmarks mindste hval, marsvinet, tumle rundt i Øresund. Så er det igen blevet tid til,  at Øresundsakvariet tilbyder de meget populære marsvin-safariture på Øresund. For tredje år i træk giver vi alle mulighed for at komme ud på Øresund og opleve Danmarks mindste hval. Hvalen er så talrig i Øresund, at man til tider kan opleve store grupper på op til 25 marsvin  søge føde eller bare svømme rundt og ”lege”. Det er en meget stor oplevelse for alle, da man tit forbinder sådan et eventyr med de tropiske farvandes liv.

Turene starter fra akvariet, hvor vi går i samlet flok ned til vores nyerhvervede gummibåd, hvor der vil blive informeret om, hvor turen går hen, de forskellige sikkerhedsregler ombord og  hvad vi skal kigge efter. Selve turen tager omkring 2 timer. Igennem de sidste par år har vi her på akvariet registreret alle de positioner, hvor vi har observeret marsvin. Det hjælper os med at finde frem til de mest ”besøgte” steder for marsvinene, så vi kan give vores gæster en helt speciel oplevelse.

Ofte vil der være mulighed for at opleve meget mere end de smukke marsvin, da Øresund også har et væld af havfugle. I de sidste par år har medarbejderne på Øresundsakvariet set fugle som alk, strandskader, suler, lomvie, søkonger, fiskehejrer og edderfugle.

Akvariet har hævet antallet af Marsvineture til 4 om ugen startende fra uge 26 og frem til uge 32. Men som noget nyt har vi valgt at placere to af turene i de tidlige morgentimer, da hvalernes aktivitet oftest er størst enten tidligt morgen eller sen eftermiddag/aften. Morgenturene starter kl. 06:00 og varer 2 timer, og aftenturene starter kl. 19:00 og slutter kl. 21:00.

Tilmeldingen til disse oplevelsesture starter mandag den 18. juni kl. 10:00 for personligt fremmøde, og kl. 12:00 for telefonisk tilmelding på telefonnummer 35 32 19 70.

 

Spændende sommeraktiviteter på Øresundsakvariet

Igen i år tilbyder Øresundsakvariet sine gæster spændende aktiviteter, som alle kan deltage i, efter entreen er betalt. Aktiviteterne finder sted alle hverdage fra den 25. juni til den 12. august.

Mandag og torsdag kl. 12:30 til 14:00 vil vores gæster få mulighed for at komme med ned på Kronborgstranden, hvor vi trækker et stort vod ud over sandbunden for at fange diverse dyr, der lever på det lave vand. Derefter fordeler vi fangsten i baljer, så gæsterne kan se, hvad det er, der svømmer rundt mellem benene på badegæsterne. Akvariets guide vil samtidig fortælle om det dyreliv, man finder på det lave vand, og hvad der gør Øresund så speciel i forhold til mange andre danske havområder.

Tirsdag og fredag kl. 12:30 til 14:00 kan man komme med på krabbetur på Nordhavnen. Inden vi forlader akvariet, bygger vi alle vores egen krabbefiskestang, som vi tager med os ned på havnen.  Fra akvariet går vi til gode krabbefiskeområder i havnen, hvor alle der har lyst smider ”krogen” i vandet og prøver at fange  krabber. Iført redningsveste (især børnene) fisker vi efter alle de krabber, vi kan, alt imens akvariets guide fortæller børnene –(og de voksne) en masse sjove historier om disse dyr. Når alle føler, at de har fanget nok, går vi tilbage til akvariet, hvor der som afslutning vil blive fodret med krabberne. For mange dyr i de danske farvande lever af krabber, for eksempel  torsk, havkat og blæksprutter. Krabbestangen kan beholdes, hvis man ønsker det.

Når entrébillet er betalt er sommeraktiviteterne gratis med undtagelse af kikkertsafarien. Da denne aktivitet er mere mandskabs- og materialekrævende koster den 50 kr. pr. person udover entréen i bådgebyr.

 

Nyt spændende forskningsprojekt på laboratoriet – Giftige alger i Danmark

En af de ting, der gør Øresundsakvariet specielt i forhold til andre danske  akvarier er, at vi hører under Marinbiologisk Laboratorium. Her bliver der forsket i dyrelivet i havet. Fra den mindste bakterie til de store havpattedyr.

Forskningen og resultaterne bruger Øresundsakvariets guider ofte i deres formidling til gæsterne.

Som noget helt nyt er et stort nationalt og internationalt projekt ved at starte op. Det går ud på at overvåge de giftige alger, som ofte kan medføre fiskedød i havet, i havbrug og dambrug. Projektets formål er at finde ud af, hvilke alger der er giftige, hvad giftstofferne gør ved fiskene, og hvilke muligheder der er for at undgå fiskedød i dambrug og havbrug.

Opblomstringen af giftige alger er blevet et tilbagevendende fænomen i de danske farvande og kan på få dage udrydde store populationer af fisk i et givent område. Det forekommer mest i naturen (de kystnære farvande), men kan også forekomme i semilukkede anlæg, hvor fiskeopdrætterne har deres dyr. Det kan betyde en hurtig død for de opdrættede fisk. I havbrug går fiskene i store flydende bure, som de ikke kan komme ud af, og de har derfor ikke mulighed for at undgå de giftige alger.

Præcis hvad algerne gør ved fiskene, ved man ikke. Det er en af de ting, der skal undersøges.

Algeopblomstringer finder ikke kun sted i Danmark, og derfor bliver der samarbejdet med forskere fra hele verden. Spørgsmålet er hvad disse opblomstringer af alger skyldes. Som udgangspunkt er det helt naturligt. Alger forekommer, når de rigtige forhold er til stede såsom masser af lys og næringsstoffer, stille og lunt vejr samt en lav vanddybde (hvis algen bliver hvirvlet ned på større dybder, får de ikke nok lys, og vil dø). Hvis alle disse forhold er til stede, vil der opstå en massiv opblomstring, som kan give problemer.

En del alger kan gøre mennesker syge. I Danmark er blågrønalgerne kendt for at give svimmelhed, kvalme og ildebefindende, hvis man kommer til at sluge for meget havvand eller befinder sig for lang tid i vand med en stor koncentration af disse mikroskopiske alger.

Så også for os mennesker, har alger en betydning, og forskningen kan gøre os kloger på algernes indvirkning på dyr og mennesker. Læs mere her.For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 12. juni 2012