Nyhedsbrev – Københavns Universitet

Øresundsakvariet > Nyhedsbrev

Øresundsakvariets nyhedsbrev - august 2012

Sildens dag

Lørdag den 18. august deltager Øresundsakvariet i et stort offentligt arrangement i samarbejde med museerne i Helsingør. Øresundsakvariets medarbejdere vil fortælle om Silden både om sildens indre og ydre. Og du har mulighed for selv at dissekerer en sild. Du finder os i bod nr. 4 på statshavnen i Helsingør fra kl. 10-15.


Årskortarrangement lørdag den 18. august

For akvariets årskortindehavere vil der lørdag den 18. august være mulighed for et spændende og lærerigt arrangement på Øresundsakvariet.
Vi mødes ved akvariets indgang/billetsalg kl. 12:00, hvor akvariets ledende dyrepasser modtage jer og fortælle hvad der skal foregå i løbet af arrangementets to timer.

 

 

Dagens program "Fisk og føde" vil komme til at forløbe således:

  • Kl. 12:00 Ankomst og Introduktion
  • Kl. 12:15 Guidede tur bag om akvariet. Alle vil få mulighed for at fodre de forskellige dyr i akvarierne alt imens guiden fortæller om dem og deres spisevaner.
  • Herefter går vi om til vores vådbord, hvor der vil blive fortalt lidt om de større fisk alt imens der vil blive dissekeret nogle fisk og kigget på deres maveindhold.
  • Ca. kl. 13:20 Kaffe/Kakao pause.
  • Kl. 13:30 Rundtur i de videnskabelige områder, hvor i kan komme til at høre lidt om hvad de forskellige forskere arbejder med.
  • Kl. 14:00 Tak for i dag.

Vi glæder os til igen at bude vores årskortindehavere velkommen til et spændende særarrangement.


Øresundsakvariet har udklækket nye blæksprutter

For første gang i akvariets historie vil Øresundsakvariet kunne vise en meget speciel art af blæksprutter. En større mængde æg fra den såkaldte sepia blæksprutte bliver i øjeblikket holdt i et akvarium, hvor vandet nøje bliver overvåget, fordi æggene kræver meget rent vand og en bestemt temperatur for at klækkes. Medarbejderne i akvariet har også sammensat et filter for at kunne holde vandet fri for diverse næringssalte (nitrat, fosfat og ammonium). Filteret indeholder aktivt kul og zeolit, to stoffer som absorberer store mængder af de skadelige stoffer, der oftest kommer fra  overskydende foder, der går i forrådnelse. Vandet bliver derefter ledt igennem to UV-rør, der  destruerer bakterier og andre organismer, der kan være dødelige for de små unger.

Efter en lang venten er der nu klækket 5 små sepia blæksprutter, som ikke måler mere end 6-7 millimeter og er derfor meget skrøbelige over for ændringer i vandkvaliteten. For at få disse små unger til at trives og vokse, er det vigtigt med den rette føde. Og det er friskfanget små krebsdyr, som dyrepasserne dagligt fanger i Øresund ved hjælp af et fint plankton-net.

Hvis betingelserne for disse blæksprutteunger er optimale, vil de efter 1-2 måneder måle mellem 5-8 cm, og de bliver placeret i Øresundsakvariets udstilling til glæde for de besøgende.

Sepia blæksprutten (Sepia Officinalis)
Sepia blæksprutten er en helt speciel art af blæksprutter. I Danmark har vi kun denne ene art, men der findes over 100 forskellige arter over hele verden. Til forskel fra andre blæksprutter har Sepia-blæksprutten en form for skelet. Det består af en stor kalkskal, som ligger i dens mantel (krop). Kalkskallen bruger blæksprutten som et opdrifts- og balanceorgan, når den bevæger sig rundt i vandmasserne. Der er meget, man endnu ikke ved om disse fascinerende dyr, men ud fra observationer kan man konstatere, at de har en høj intelligens i forhold til deres nærmeste slægtninge - muslinger og snegle.  


Togt til Grønland

Øresundsakvariet deltager til september i et forskningstogt til Grønland, hvor der sættes fokus på et meget specielt væsen, nemlig Grønlandshajen, som man stadig mangler viden om, da den lever på de store dybder i de arktiske egne. En af akvariets medarbejdere skal på det 14 dage lange togt hjælpe til med at fiksere de store hajer, mens der udtages prøver og eventuelt fastsættes radiosendere, der kan identificere hajens bevægelser, og på hvilken dybde den befinder sig.

Togtet starter på Island, hvor alle forskerne går ombord på forskningsskibet Dana (se billedet), som derefter sætter kurs mod Grønlands sydkyst. Ved ankomst til farvandet omkring Grønland sætter forskerne en masse kroge på dybt vand for at fange enkelte eksemplarer af hajen. Der skal tages blodprøver og vævsprøver, og på enkelte af dyrene installeres et kamera og en slags satellit-sender, som sender information tilbage til forskerne om hajens bevægemønster, dybde og længden på dens vandring. Alle interesserede kan følge togtet på akvariets hjemmeside www.oresundskavariet.ku.dk.

Grønlandshajen
Forskerne ved ikke ret meget om Grønlandshajen (Somniosus microcephalus). Det er den hajart i verden som lever nordligst og de kan færdes helt ned til over 2 kilometer under overfladen. Selvom hajen er kendt for dens meget langsommelige adfærd har man i dens mave fundet rester af isbjørne, rensdyr og heste, hvilket kan tyde på at den måske søger mod overfladen i sin søgen efter føde.

Grønlandshajen er delvist blind, hvilket skyldes en parasit som fæstner sig på øjnene, hvor den lever af dødt væv. Efterhånden begynder der at dannes arvæv, som til sidst føre til delvis blindhed.

Udover disse meget simple informationer vides der ikke meget mere om dette meget specielle og fascinerende dyr, og dette er netop årsagen til dette forskningstogt. Dog ved man, ud fra enkelte studier at arten kan blive enormt gammel. Helt op til 200 år eller mere.
For at besvare denne email skriv til oresundsakvariet@bio.ku.dk

Afmeld nyhedsbrevet

Sendt d. 15. august 2012