12. maj 2015

Den blå hummer gemmer sig på Øresundsakvariet

Kristi Himmelfartsferien

på Øresundsakvariets står i gemmelegens tegn og der er fra torsdag til søndag fokus på havdyrenes evne til at camouflere sig i de mange publikumsaktiviteter. Den sjældne blå hummer som akvariet fik indleveret i starten af maj har kommet sig helt, trives og bliver i hele ferien vist frem i et dertil indrettet akvarium hvor den har fået sig sit eget skjulested.

Foto: Julie Gerup Nielsen

I Kristi himmelfartsferien leger vi gemmeleg på Øresundsakvariet, og kigger på havdyrenes evner til at camouflere sig. Hvordan skifter rødspætten farve? Hvem gemmer sig i ålegræsset? Og hvorfor er det smart at gemme sig? Få svar på spørgsmålene og mange flere, når vi dykker ned i en verden af camouflage. Kan du finde dyrene, der gemmer sig? Kom og klap en fladfisk og se den skifte farve. Kom tæt på dyrene og den fantastiske verden, der normalt er skjult for vores øjne, vær med i sjove konkurrencer og den populære aktivitet ”Rør ved levende havdyr” alle dage kl.11.25 og kl. 13.25. Udover disse bliver fiskene fodret hver time dagen igennem. Så kom og vær med.

”Den blå hummer har det indtil videre godt i sit nye hjem”. Denne sætning er sagt rigtig mange gange af dyrepasserne til publikum på Øresundsakvariet de sidste 3 ugers tid. D. 21. april fik akvariet nemlig en henvendelse fra Claes Jensen, som er medindehaver af Scooter Division og Master Dive i Helsingør, at han ville købe en sjælden blå hummer fra Hornbæk Fiskehandel, hvis den i stedet for at blive spist kunne blive overført til Øresundsakvariets akvarier og dermed redde livet. Alle på akvariet var heldigvis enige om at forsøge at overflytte hummeren til akvariet selvom oddsene for en hummers overlevelse på længere sigt efter at have været oven vande i nogle dage, ikke var specielt gode.

Krabbe

Foto: Julie Gerup Nielsen

- Det var ikke uden en vis bekymring at vi sagde ja til at tage imod den flotte blå hummer fra Hornbæk Fiskehus. Vi ved af bitter erfaring at disse hummere ikke tåler at være oppe af saltvandet i længere tid uden nogen gange at pådrage sig indre skader på gæller, indre organer m.m. Skader som man umiddelbart ikke ser men som forårsager hummerens død efter 2-3 uger efter at den har fået saltvand mellem gællerne igen. Men vores bange ængstelser er heldigvis blevet gjort til skamme fordi den blå hummer ser ud til at stortrives i sin nye bolig i akvariets mudderbundsakvarium hvor dyrepasserne har indrettet en hule til den, siger havbiolog Jens P. Jeppesen fra Øresundsakvariet.

Mange historier har floreret i medierne om hvorfor der lige pludselig bliver fanget en sådan anderledes farvet blå hummer når langt de fleste som bliver fanget i havet i Danmark er enten sorte el. sortrøde.

Jens P. Jeppesen siger hertil: - Det er lidt af et mysterium hvorfor nogle sorthummere bliver blå. Mange havbiologers bud har været at hummeren har haft en genfejl som udmønter sig i en anderledes blå farve men vi på Øresundsakvariet er nok over i en lidt anden teori. Det er sådan at hummeren som andre krebsdyr har et ydre skelet og den kan kun vokse ved at smide sin ”gamle” skal hvorefter den ”nye” skal langsomt hærder fuldt op over nogle uger og hvis dette skalskifte foregår i naturen bliver næsten alle sorte igen. Det mærkelige er at næsten alle de hummere som Øresundsakvariet har haft igennem tiderne har skiftet den sorte farve ud med den blå farve efter 4-6 skalskifter hvilket må betyde at alle hummere også de sorte besidder evnen til at blive blå men under specielle betingelser. Men hvad er det for betingelse? En af de betingelser som er anderledes i et akvarium frem for naturen er lysmængden. I akvariet er der forholdsvis meget lys og i naturen lever hummeren det meste af dens liv i konstant mørke. Den lyseblå farve kunne være en camouflagetilpasning til et liv under lysere forhold hvilket hænger meget godt sammen med flere Nordsøfiskeres udtalelser om at de da fanger en del blå hummere på de ”lyse”, mere lavvandede sandbanker i Nordsøen.

En anden forklaring på farveskiftet i naturen kontra akvariet kunne være fødens indflydelse. Selvom dyrepasserne i akvariet prøver at variere hummernes føde så meget som muligt er det ikke helt muligt at genskabe den naturlige havbunds overdådige buffetbord af bløddyr, krebsdyr, orme samt meget mere. Måske mangler hummerne noget i kosten som vi ikke kan give dem? Vi ved det ikke, udtaler havbiologen.

Den blå hummer kan ses i Øresundsakvariet hele Kristi Himmelsfartsferien hvor dyrepassere og havbiologer på opfordring vil fortælle spændende historier om den og andre lidt specielle hummere i tidens løb på akvariet.