21. september 2015

Dræbergopler på Kulturnatten i Øresundsakvariet

Helsingør kulturnat

Kom med på et tørskoet natdyk på Øresundsakvariet den 25. september i anledning af kulturnatten i Helsingør. På kulturnatten slukker vi lyset i akvariet, så du kan tage på natdyk og møde det nataktive dyreliv i Øresund bl.a. de nyligt fangne ”Dræbegopler”. Husk en lygte så du kan se dyrene og få den helt specielle oplevelse, det er at klabbe en fladfisk i lommelygtens skær.

Kulturnat

Foto: Birgit Thorell (klik for at hente stor udgave)

På fredag d. 25. september og i anledning af Kulturnatten i Helsingør holder Øresundsakvariet åbent fra 17.00 – 22.00 og der er gratis adgang for alle. På kulturnatten slukker vi lyset i akvarierne, så du kan tage på ”natdyk” og møde det nataktive dyreliv i Øresund. Det eneste der kræves er at du medbringer en lommelygte så du bliver i stand til at se dyrene, og få den helt specielle oplevelse når f.eks. den blå hummer kommer ud fra sit skjul. Alle indtrykkene intensiveres, når dyrene kun kan ses i lygtens lyskegle, præcist som ved et rigtigt natdyk.

Som noget helt specielt i årets Kulturnat kan publikum opleve den fascinerende organisme ”Dræbegople” el. som den også hedder Amerikansk ribbegople Mnemiopsis leidyi, som i denne tid invaderer de kystnære zoner i Øresund og andre steder i Danmark. Dyrepassere og havbiologer har i de forløbne uger været ude og indfange disse skrøbelige organismer og bragt dem over i specielle ”gopleakvarier” på Øresundsakvariet. Det har ikke været svært at finde dem idet de i år optræder i umådelige store mængder som havbiologerne sjældent har set dem.

”Dræbergoplen” er en såkaldt invasive gopleart stammende fra østamerika og bragt hertil med fragtskibes ballastvand og den sås første gang i store mængder i 2007. ”Dræbegoplen” har fået dette tilnavn i pressen frem for dens rigtige navn, som er Amerikansk ribbegople, grundet dens aggressive formering og fordi den ikke alene spiser store mængder af fiskenes føde, men også spiser fiskenes larver og æg så den herved kan bidrage til at udrydde fiskebestande i det pågældende område. Man ved endnu ikke nok om i hvilken grad den påvirker dyrelivet og økosystemet i de danske farvande.

Kontaktperson
Akvariechef / marinbiolog Jens P. Jeppesen
Øresundsakvariet, Københavns Universitet
Tlf. 28 75 19 70