19. marts 2019

Kikkenborgs magiske malerier på Øresundsakvariet

Vægudsmykning

Marsvin, tun, klumpfisk og gopler er i disse uger ved at blive vakt til live på Øresundsakvariets vægge. Billedkunstneren Jesper Kikkenborg er i fuld gang med penslen og på lørdag den 23. marts kan du opleve ham i akvariet, når han lægger sidste hånd på et par af de nye vægmalerier.

Sultne tun og legesyge marsvin
De sidste par uger har billedkunstneren Jesper Kikkenborg været i gang med at male på Øresundsakvariets vægge. Tre billeder skal det foreløbigt blive til, og de to er ved at nærme sig afslutningen. Motiverne var oplagte, da vægmalerierne stadig var i planlægningsfasen. Tunen er kommet tilbage til Øresund, og marsvinene trives og boltrer sig i sundet.

Tun. Foto: Tina Andersen

”Der var ingen tvivl for mig om, at ét af de tre vægmalerier, jeg er så heldig at skulle lave her på Øresundsakvariet, skulle være en ordentlig basse af en tun,” fortæller Jesper Kikkenborg, med henvisning til, at der de seneste år er observeret tun på mellem 100-300 kg i Øresund.

Det er nemlig vigtigt for Jesper, at hans billeder giver mening i netop de rammer, de skabes i: ”De malerier, jeg er i gang med på Øresundsakvariet, skal afspejle det vilde liv i Øresund – jeg vil have Øresund med helt ind i akvariet”, fortæller han.

”De er jo fantastiske formidlere her på akvariet, og de har så mange spændende fisk og havdyr fra sundet at fortælle om. Mine billeder skal komplementere det, som Øresundsakvariet virkelig står for: Nemlig fortællingen om Øresund.”

Det er Øresundsakvariets chefdyrepasser Kristian Vedel, der har været primus motor på projektet med Jesper Kikkenborgs vægmalerier. ”Det er jo helt ekstraordinært at få en kunstner, der har så stor forståelse for livet i havet, til at stå her på Øresundsakvariet og male,” siger han. ”Jesper er jo ikke kun en fantastisk kunstner, han er også en utrolig dygtig undervandsfotograf, som vi også benyttet os af her på Øresundsakvariet.”

Marsvin. Foto: Tina Andersen

Gå på opdagelse i malerierne
Jesper har selv dykket meget og passionen for livet under havunderfladen kan tydeligt høres, når han fortæller om sit maleri. Maleriet for ham er en direkte forlængelse af den følelse, man får, når man vægtløs står ansigt til ansigt med livet i vandet.

”Når man dykker og møder havets skabninger på deres præmisser, jamen så mister man fuldstændigt fornemmelsen for tid. Man eksisterer kun i dét øjeblik og fortaber sig totalt til oplevelsen og nærværet,” siger han. ”Det er så tæt på ægte magi, som man kan komme”.

”Jeg håber, at jeg med mine malerier her på akvariet kan ramme netop dén magiske følelse. At jeg kan få gæsterne på akvariet, store som små, til at fortabe sig og gå på opdagelse i malerierne og derved give dem lyst til virkelig at fordybe sig i det liv, der er lige herude i Øresund. Det vil virkelig være stort.”

Se Jesper Kikkenborg male på akvariet
De næste uger vil Jesper fortsætte med sine naturværker på akvariet. Hans arbejde foregår oftest efter lukketid, hvor han står og maler med kun akvariets fisk som tilskuere. Men på lørdag den 23. marts, kl. 10.30-12.00, kan gæsterne på akvariet se ham i aktion. De to næsten færdige malerier af tun og marsvin skal have de sidste strøg, og blandt andet ”pyntes” med gopler.

”Jeg glæder mig til at møde Øresundsakvariets gæster og vise dem, hvad jeg laver, og fortælle om mine tanker bag,” siger Jesper om lørdagens arrangement. ”Og så vil jeg naturligvis male, mens de kan se det. Jeg håber at både voksne og børn vil få en dejlig formiddag i selskab med både kunst, fisk og havdyr.”

Om Jesper Kikkenborg – en maler med havvand i årerne 
Før Jesper gav sig til at svinge penslerne fuld tid, arbejdede han som erhvervsdykker og har en baggrund inden for havbiologi. For en årrække siden skiftede han for alvor dykkerudstyret ud med penslerne og har siden skabt værker for blandt andet Det Kongelige Teater, Eksperimentariet og Den Blå Planet.

Det er ikke første gang, at Jespers pen har været efterspurgt i Øresundsakvariet. Tilbage i 2012 lavede han illustrationer af Øresunds fisk, som Øresundsakvariet brugte i et snorkelsti-projekt. Illustrationerne med tilhørende tekster lå fastgjorte på fliser på havbundene omkring Helsingør og dannede en sti, som snorklerne kunne følge, og samtidig lære om de mange forskellige fisk og havdyr, der findes i Øresund.

Læs mere om Jesper Kikkenborg på hans hjemmeside: www.jesper-kikkenborg.dk

Yderligere oplysninger
Chefdyrepasser Kristian Vedel, tlf.: 28751958, e-mail: kvedel@bio.ku.dk 
Kommunikations- og markedsføringsansvarlig Tina Andersen, tlf.: 93509643, e-mail: tina.andersen@bio.ku.dk.