19. juni 2019

Rød stenbider-han charmerer damerne

Ny charmetrold på akvariet

Rød og pink – det er farver, der imponerer damerne! Det synes vores nye stenbider-han tilsyneladende, i hvert fald har han pyntet sig flot i kærlighedens farver for at charmere hunnerne i sit nye hjem på Øresundsakvariet.

Foto: Tina Andersen

Fra kedelig grå til flot rød
Den lokale fisker Erik André fangede forleden en farvestrålende stenbider, som han prompte indleverede til Øresundsakvariet. Stenbideren er fanget i Øresund, lidt nord for øen Hven.

Stenbideren er en han, og han har nu fået sit eget akvarium i Øresundsakvariet, hvor gæster kan komme og nyde hans flotte farver. Han deler plads med to små stenbider-hunner, som han nu rigtig kan imponere med sin farvepragt.

I gydeperioden skifter stenbider-hannerne nemlig deres grå-brune farve ud med noget, der virkelig skal tiltrække hunnernes opmærksomhed – nemlig skarpe røde nuancer.

Og vores stenbider-han er tilsyneladende helt klar til at charmere og imponere hunnerne med sine klare røde farver langs siderne og på finnerne.

Kristian Vedel, chefdyrepasser på Øresundsakvariet siger:

  • Det er altid spændende, når en lokal fisker – og det kan både være en lystfisker, erhvervsfisker eller konkurrence-fisker -  kommer forbi med en fangst og spørger, om det er noget vi gerne vil have. Og det er det ofte, for de ved efterhånden, hvad der er interessant for os, eller hvad vi står og mangler.
  • Stenbideren, som Erik André kom med forleden, er jo et flot eksemplar. Det er forskelligt fra stenbider til stenbider hvor røde de bliver, nogle bliver ”kun” røde på bugen, men den nye stenbider-han her er jo nærmest rød over det hele, så han er virkelig flot at se på. Man kan selvfølgelig ikke se det, men der er en lille krølle på farven – for han er faktisk også blevet rød inden i: Hans organer er også blevet røde, selv om det kan hunnerne jo ikke se.

Vi ved endnu ikke om hans kurtisering bliver til noget hos de unge damer i akvariet, men det bliver spændende at se.

I mellemtiden siger vi tak til Erik André og følger sammen med vores gæster stenbiderens kurtisering i akvariet.

Vi opfordrer desuden alle, der – lige som Erik – fanger fisk eller havdyr, der er interessante, sjove, eller som man blot er i tvivl om hvad er, til at kontakte Øresundsakvariet på tlf.: 28751970 eller 28751958 eller på mail: oresundsakvariet@bio.ku.dk.

Fakta om stenbideren
Stenbideren (Cyclopterus lumpus) kendes af de fleste på grund af de velsmagende æg, der i foråret nydes på mange frokostborde landet over.

Hunnen kan lægge op til 200.000 æg, der i starten er rødlige, men senere skifter farve til turkisgrønne – samme farve som ungerne har i de første år af deres liv.

Det er i øvrigt hannen, der – til tider aggressivt - passer på æggene indtil de klækker godt 2 måneder efter gydning.

Stenbiderens lidt kluntede udseende kan godt snyde lidt. Den ser ikke specielt strømlinet ud med sin runde og kompakte krop, men den er faktisk en ganske habil svømmer. Specielt i gydeperioderne kan stenbideren komme vidt omkring i jagten på gode gydesteder.

Stenbideren har fået sit navn, fordi den kan suge sig fast på sten og andre hårde overflader, ved hjælp af en sugekops-lignende skive på bugen. Dens bugfinner har omdannet sig til en tyk cirkelformet sugeskive, som den bruger til at danne undertryk med og derved suge sig fast til for eksempel en sten.

Stenbider-hunnen kaldes også en ”kvabso” eller en ”kulso”.

Yderligere oplysninger
Kommunikations- og markedsføringsansvarlig Tina Andersen, tlf.: 93509643, e-mail: tina.andersen@bio.ku.dk