21. november 2022

Vandmænd - mere end bare vand

Foredrag

På torsdag d. 24. november kl. 19-20 er der i anledning af Elsinore Evenings foredrag i akvariets store auditorium. Kom og hør det spændende foredrag om ”Vandmænd – mere end bare vand” når en af Danmarks dygtigste forskere i sansefysiologi hos laverestående dyr lektor Anders Garm fra Marinbiologisk Sektion under Københavns Universitet gæster akvariet.

Brandmand
Brandmand. Fotograf: Kasper Nyberg

I dette spændende foredrag vil lektor Anders Garm gøre os klogere på vandmænd. De fleste kender vandmænd, eller gopler, som geleklumper fra badeture eller smertefuld sammenstød under svømning. Men selvom de kan virke næste livløse, er de også interessante rovdyr med kompliceret livscyklus og avanceret byttefangst. En lille gruppe af vandmænd, kubomeduserne, har udviklet et avanceret synsapparat med hele 24 øje. De bruger blandt andet synet til at undgå at støde ind i hårde ting, som kan skade deres skrøbelige krop, men de bruger også synet til at finde områder med megen føde – ved at kigge op på land! Kubomedusernes nervesystem er anderledes end andre dyrs, og de har hele fire hjerner til at behandle synsindtrykkene, og som samarbejder om at styre dyret. Selvom hver hjerne kun indeholder ca. 1000 nerveceller, er de i stand til ret avanceret indlæring – såkaldt klassisk konditionering. En anden spændende egenskab ved mange vandmænd er, at de er bioluminescente, hvilket vil sige, at de kan lave lys. Hvorfor de gør det, er i de fleste tilfælde stadig uvist.

Små øregopler
Små øregopler. Fotograf: Kasper Nyberg

Foredraget

Foredraget foregår i regi af Elsinore Evenings torsdag d. 24. november kl. 19.00-20.00 i akvariets store auditorium og varer ca. en time. Adgang til foredraget og akvariet kræver alm. entré billet som kan købes på akvariet på dagen eller online, men ellers er der ingen tilmelding – bare mød op. Til foredraget serveres der et glas vin. Hvis du har årskort er entré og alle foredrag gratis og et årskort kan du bestille over hjemmesiden.

Sig godnat til fiskene og få rabat i shoppen

Udover foredraget, som bliver holdt på dansk, kan du også sige godnat til fiskene med fodring eller komme med ”behind the scenes”, hvor vi viser endnu mere af Øresunds unikke dyreliv frem, sammen med spændende fakta om dyrene og akvariet. Vi holder åbent kl. 17.00-20.30. Kl. 18.00 vil der være fodring og efterfølgende kan du komme med ”behind the scenes”. Kl. 20.00 kan du være med til at sige godnat til fiskene med en fodring. På aftenen får du desuden 10 % rabat i shoppen.

Emner